Барселона допусна шокиращ обрат, след като водеше с 1:0 и в крайна сметка загуби от Леганес с 1:2 в двубой от 6-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Мунисипал де Бутарке".

Треньорът на каталунците Ернесто Валверде предпочете нестандартен състав в нападение, залагайки на триото Лионел Меси, Усман Дембеле и Мунир Ел Хадади. Това очевидно изигра лоша шега на гостите, които успяха да поведат, благодарение на Коутиньо в началото на мача, но бързи два гола през втората част на Набил Ел Жар и Оскар нанесоха много сериозен шамар на Меси и компания. 

Така Барса остана на върха с актив от 13 точки, колкото има и кръвния враг Реал Мадрид, който гостува на Севиля по-късно тази вечер. Леганес пък се отлепи от дъното и вече е 17-и с 4 точки.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/CytWiinOIJ8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Двубоят започна по перфектен начин за гостите, които откриха резултата още в 12-ата минута. Лионел Меси отправи перфектен пас отдясно към Коутиньо. Бразилезът овладя атрактивно и с воле от границата на пеналтерията препарира вратаря Куеяр.

Само пет минути по-късно Меси бе много близо до това да удвои преднината си. Аржентинецът отправи техничен изстрел от линията на наказателното поле. Топката обаче нацели дясната греда.

В 25-ата минута домакините стигнаха до опасност пред вратата на Барса. Хуанфран шутира от далечно разстояние. Топката рикошира коварно в Томас Вермален, но Марк-Андре тер Стеген внимаваше и се намеси.

В следващите минути футболистите на Леганес се окопитиха и започнаха да поглеждат все по-често към вратата на Тер Стеген, поставяйки на изпитание защитата на каталунците.

В последните секунди на първото полувреме Оскар демонстрира великолепна техника и след солова акция изпробва рефлекса на стража на Барса. Тер Стеген обаче показа класа и спаси отбора си от изравняване в резултата.

През втората част логичното се случи и то само за две минути. Първо в 52-ата Набил Ел Жар прати топката с глава след прекрасно центриране на Джонатан Силва. Секунди след това катастрофална грешка в защитата на Барса позволи мълниеносна атака на домакините, която завърши с гол на Оскар.

Звучният двоен шамар шокира каталунците и действията им на терена станаха много хаотични. Домакините пък се възползваха от отворената рана на Барселона и се опитаха да налеят сол върху нея.

Ернесто Валверде реагира с няколко бързи смени и Барса започна плахи опити да се върне в мача. В 80-ата минута Иван Ракитич отправи добър удар, който отиваше в десния ъгъл на вратата, но Куеяр показа страхотен рефлекс и спаси. 

Леганес – Барселона 2:1 

Голмайстори: Коутиньо (12), Набил Ел Жар (52), Оскар (53)

Леганес: Куеяр, Хуанфран, Тарин, Бустинса, Гарсия, Ел Жар (Ниом 85'), Весга (Сабин 82'), Силва, Перес, Оскар, Ен Несири
Треньор: Маурисио Пелегрино

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Пике, Юмтити, Вермален (Алба 70'), Бускетс, Ракитич, Коутиньо, Ел Хадади (Суарес 61'), Дембеле (Малком 71'), Меси
Треньор: Ернесто Валверде

Леганес, стадион "Мунисипал де Бутарке"
Съдия: Алберто Ундиано Майенко
Жълти картони: Перес, Ниом, Ен Несири (Леганес); Юмтити, Вермален (Барселона)