Футболната година в Испания бе особено емоционална. Ла Лига изгуби една от големите си емблеми - Кристиано Роналдо, който не успя да изглади различията си с боса на Реал Мадрид Флорентино Перес и избра да твори история в Ювентус. Това обаче далеч не бе единствената голяма загуба за Испания. Фернандо Торес бе изпратен от Атлетико Мадрид със серенада, а Андрес Иниеста остана сам на “Ноу Камп” далеч след последния си мач за Барселона. 

От друга страна за първи път от години в последния кръг на първенството нямаше нищо за решаване - нито шампиона, нито кой ще играе в Европа, нищо кой ще бъде голмайстор. За сметка на това Барселона пропусна да завърши сезона без загуба, след като бе надигран чак в 37-мия кръг. Но пък дни по-късно каталунците играха и победиха в контролна среща в Южна Африка, така че, в кръга на шегата, сигурно са останали доволни. Разбира се, съвсем естествено Барселона спечели титлата и то с убийствена разлика. 14 точки от втория Атлетико Мадрид и на цели 17 повече от вечния противник Реал Мадрид. 

Тимът на Ернесто Валверде започна да трупа преднина още от старта на сезона и след само три кръга имаше 4 точки преднина от Реал. В допълнение каталунците спечелиха Купата на Краля след разрушителното 5:0 на финала срещу Севиля. Лионел Меси пък не спираше да бележи. Аржентинецът стана голмайстор на Ла Лига с 34 гола, пред Кристиано Роналдо с 26 и Луис Суарес с 25. Освен това Бълхада бе и играчът с най-много асистенции в първенството - 12, колкото дадоха Пабло Форнаис и Луис Суарес. 

Реал Мадрид пък изпрати доста противоречива година. Тимът на Зидан бе далеч от истината в Ла Лига, но все пак нещата си дойдоха на мястото през лятото. “Онзи” гол на Гарет Бейл донесе трети пореден триумф в Шампионската лига. За финала срещу Ливърпул в Киев ще се говори години наред, но е факт, че Реал се легитимира като кралят на Европа. Триумфът бе затъмнен от интервюто на Роналдо след мача. Португалецът изрече неща, за които нито бе времето, нито мястото. В крайна сметка освен Кристиано, “Бернабеу” напусна и Зинедин Зидан, а последиците ги виждаме и в момента, ако се съди само по резултатите от началото на сезона.

Новият сезон започна така, както завърши старият. С трофей на Барселона. Каталунците спечелиха Суперкупата на Испания след успех с 2:1 над Севиля. И когато всички очакваха тимът на Ернесто Валверде да продължи да тероризира противниците си в Испания, нещата не станаха точно така. 

Всъщност, за първи път от толкова много години насам Ла Лига е толкова равностойна. Каталунците остават големият фаворит за титлата и посрещнаха новата 2019 година като водач в първенството. Лео Меси и компания събраха актив от 37 точки, но на толкова ранен етап имат 2 загуби. Въпреки това Барса има аванс от 3 точки пред Атлетико Мадрид, 5 пред Севиля и 8 пред Реал. 

Ставаме свидетели на възраждането на отбори като Севиля, Валенсия, Бетис, Селта, Еспаньол и други. Да не говорим, че Алавес е на 5-та позиция във временното класиране. Другото голямо събитие бе завръщането на Роналдо в Испания. Истинският Роналдо - Феномена. Бразилската легенда стана собственик на Валядолид, като плати 30 млн. евро за акциите, като 25 млн. от тях отидоха за погасяване на дълговете. Така че през новата година, пък и през следващите сезони, ще следим под лупа развитието на Валядолид.

И въпреки че Меси и Роналдо не спираха да пръскат от футболния си талант през годината, в края на 2018 станахме свидетели на нещо почти нереално. “Златната топка” не бе в ръцете нито на аржентинеца, нито на португалеца за първи път от десетилетие. Силни изяви през цялата година и феноменално представяне на Световното първенство в Русия бяха достатъчни за Лука Модрич да вземе най-ценното индивидуално отличие във футбола. Така Хърватия стана 19-та страна с носител на “Златната топка”. Освен това Реал Мадрид си върна на Барселона и изравни кателунците по брой “Златни топки” - 11:11.

В края е добре да изясним кои бяха най-добрите треньор и играч на годината. Тук ще се “посъветваме” с авторитетното издание “Таймс”. 

“Зинедин Зидан спечели отново Шампионската лига, като стана най-успешният европейски треньор. Ернесто Валверде пък донесе дубъл на Барселона и сам призна, че рецептата на успеха е била “да не се пречка много на Меси”. Марселиньо пък върна на картата Валенсия. Победителят обаче е Кике Сетиен, човекът, който заяви, че неговият Бетис е направил за една година това, което би трябвало да стори за три и чийто тим просто се наслаждава на футбола”, пишат англичаните за треньор на годината. 

Следва, разбира се, призът за най-полезен играч. “Ако махнем фланелката на Меси и му сложим такава на Атлетико, може би ще бъдем шампиони”, каза треньорът на “дюшекчиите” Диего Симеоне, с което обобщи ситуацията. “Видно за всички е колко важен е Меси за това първенство”, каза още Симеоне. Хуакин добави: “Когато се изправиш срещу Меси, който е….е, за него всичко е казано и няма какво да добавя”. А вратарят на Бетис Антонио Адан обобщи: “Той прави спорта по-добър”. 

Ла Лига изгуби някои герои, намери нови такива, други пък продължават да творят. 2018 година бе изпълнена с емоции, качество, класа и красота. Стадионите бяха пълни, феновете се наслаждаваха на играта, а ние на великата Примера дивисион.

Христо Николаев, Gol.bg