Барселона се класира на четвъртфиналите за Купата на Испания, побеждавайки Леванте с 3:0 в реванша на стадион "Ноу Камп". Така носителят на трофея продължава напред с общ резултат 4:2.

Каталунците стартираха трудно и трябваше да измине половин час игра, за да нанесат светкавичен двоен удар в рамките на минута и половина. Автор и на двете попадения беше Осман Дембеле, а куриозното е, че световният шампион извади невероятен късмет и в двата случая.

Девет минути след почивката направилият няколко пропуска Лионел Меси най-после успя да матира изигралия много силен мач вратар на гостите Айтор Фернандес. Първите мачове от четвъртфиналната фаза на турнира са идната седмица.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffcbarcelona%2Fposts%2F10157437479974305&width=500" width="500" height="658" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>


Срещата започна доста спокойно, като шут на Филипе Коутиньо в петата минута беше блокиран, а след това на няколко пъти асът на домакините Лионел Меси не успя да осъществи точно подаване.

Преди изтичането на четвърт час игра Меси получи възможност да стреля от пряк свободен удар и завъртя топката майсторски над стената. Топката се насочваше в десния ъгъл на Айтор Фернандес, но стражът на валенсианци реагира блестящо и спаси.

Играта на каталунците не се получаваше по желания начин, защото липсваше скорост и острота в действията на отбора. Снаряд на Коутиньо профуча над целта, а шутът на Артуро Видал се оказа много слаб.

Лео Меси можеше да открие резултата в 25-ата минута, но плътният диагонален удар от упор на аржентинеца беше спасен от Айтор. Феноменалният рефлекс на вратаря впечатли самия Лео, който веднага поздрави колегата си. Не след дълго включилият се в атака Джейсън Мурийо прати топката над напречната греда с глава.

След пропуски на Видал и Артур Барса все пак откри резултата, възползвайки се от натиска си. Меси се пребори за топката и я пусна за Осман Дембеле, който се забави, но извади невероятен късмет. Кабако изчисти топката, но тя се отби в крака на французина и влетя в мрежата.

Куриозното е, че минута и половина по-късно световният шампион вкара отново след втора доза уникален късмет. Този път той беше изведен с перфектен пас от Меси, финтира вратаря и отправи нескопосан на пръв поглед удар. Топката тупна на терена, след което Айтор за малко да спаси с крак, но кълбото все пак премина голлинията...

Кампаня стреля неточно при една от малкото акции на гостите, а до края на първото полувреме Айтор направи куп спасявания срещу Меси, Дембеле, Коутиньо и Видал.

Артур отправи първия удар след паузата, но той се оказа неточен. Девет минути след началото на второто полувреме Лео Меси най-после успя да се разпише, получавайки хубаво подаване от Нелсон Семедо. В основата на попадението обаче беше Дембеле, който пусна разкошен пас от дълбочина към бека.

В средата на втората част удар на Коутиньо беше спасен, а при първата опасна атака на Леванте след паузата Боатенг би силно, но неточно леко вдясно от вратата. Меси пусна за Дембеле при следващата атака на "блаугранас", но не успя да запише хеттрик.

Четвърт час преди края на редовното време влезлият като резерва Луис Суарес копна много технично в опит да прехвърли вратаря и топката влизаше точно под гредата. Айтор обаче отново демонстрира качествата си и спаси атрактивно с една ръка.

Барди стреля от пряк свободен удар за гостите, но уцели стената, а след това при опита за добавка изобщо не уцели вратата. Пет минути преди края Луис Суарес уцели тялото на Коке при удар от движение след хубав пробив на Денис Суарес отляво.

В добавеното време на мача Боатенг направи уникален пропуск, след като от удобна позиция уцели само левия страничен стълб и пропусна шанса да вкара напрежение в края на мача.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/n9PgFVK5LtE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Барселона - Леванте 3:0

1:0 Осман Дембеле - 30'
2:0 Осман Дембеле - 31'
3:0 Лионел Меси - 54'

 

Барселона: Силесен, Ленгле, Мурийо, Алба (Роберто - 73'), Семедо, Ракитич, Артур, Видал, Коутиньо (Луис Суарес - 63'), Меси, Дембеле (Денис Суарес - 77')

Леванте: Айтор, Постиго (Джейсон - 71'), Кабако, Робер, Кампаня (Докуре - 68'), Пърчич, Симон, Коке, Боатенг, Барди, Борха (Двамена - 61')