Испанският шампион Барселона е похарчил 207 милиона евро само за последните два зимни трансферни прозореца. А настоящият още не е затворил.

След напускането на Неймар през лятото на 2017 година каталунския гигант е пръснал 533 милиона евро за нови футболисти, показват сметки на вестник "Марка".

Най-новото попълнение е холандецът Френки де Йонг, взет от Аякс за 75 милиона евро. С бонусите сумата ще набъбне на 86 милиона евро. 

Активността на "блаугранас" на пазара през зимата е нещо нехарактерно, макар да се случва за втора поредна година. Мадридското издание припомня, че Барса не взе нови играчи в първия месец от 2014, 2015, 2016 и 2017 година.

Попълненията на клуба през въпросните години винаги идваха през лятото, когато пазаруват и големите клубове по принцип. На стадион "Ноу Камп" обаче философията се промени, като това се дължи както на продажбата на Неймар в ПСЖ за рекордните 222 милиона евро, така и на отказването на Андрес Иниеста.

Дупката в нападението на Барса понякога не може да бъде запълнена от Осман Дембеле или Филипо Коутиньо. Така познатият три сезона тризъбец "MSN" (б.р. Меси - Суарес - Неймар) остана без едно острие.

По-рано този месец Барса привлече под наем Джейсън Мурийо и Кевин-Принс Боатенг. Първият дойде заради хроничната контузия в коляното на Самюел Юмтити, а вторият - заради продажбата на резервния нападател Мунир.

Все пак сметките показват, че разходите този месец за нови играчи са 77 милиона евро (смята се твърдата сума при покупката на Де Йонг, който ще подсили отбора през лятото). За сравнение през януари миналата година бяха пръснати 131.8 милиона евро, като 120 милиона евро бяха отделени за Филипе Коутиньо като "твърда" сума. Останалата част отиде за оказалия се издънка Йери Мина.

Ето и разбивка на пръснатите за нови играчи суми на стадион "Ноу Камп" след продажбата на Неймар:

- 198 млн. евро през лятото на 2017 година
- 131.8 млн. евро през зимата на 2018 година
- 128 млн. евро през лятото на 2018 година
- 77 млн. евро тази зима