Барселона разгроми с 5:1 у дома Валядолид, а Лионел Меси отново напомни за неизчерпаемия си талант с два гола и две асистенции. Така аржентинецът вече има 101 попадения под ръководството на Ернесто Валверде, с 37 повече от втория голмайстор в този период Луис Суарес.

Освен това Меси отбеляза и за 50-ти път в кариерата си от свободен удар. Иначе Клеман Лангле даде аванс на каталунците още в 3-та минута, но гостите изненадващо изравниха след куриозен гол на Кико Олива в 15-та.

После дойде часът на Меси. Аржентинецът асистира за гола на Артуро Видал в 29-та минута и сам вкара от фаул в 34-та. След почивката Бълхата се разписа с мощен шут по диагонала, а две минути по-късно даде фин пас и на Луис Суарес. 

Така Барселона записа 4-та поредна победа в Ла Лига и с актив от 22 точки е на първо място в класирането, на две пред Гранада и Атлетико Мадрид. Валядолид е на 9-то място с 14 т. 


Двубоят започна по план за Барса и още в 3-та минута домакините поведоха. Клеман Лангле завърши от воле една избита топка, тя се отклони в тялото на защитник, а вратарят на гостите само изгледа как влиза във вратата му - 1:0.

Изненадващо, в 15-та минута гостите изравниха. Мичел  центрира прострелно от свободен удар, Тер Стеген не се намеси добре и изби топката в тялото на Кико Олива. Защитникът също бе изненадан, но след контакт в крака му кълбото се върна към вратата на Барселона и премина голлинията - 1:1. 

След това Барса вдигна оборотите, а Лео Меси пое нещата в свои ръце. В 29-та минута аржентинецът пусна пас като по конец над защитата на Валядолид, а Артуро Видал от въздуха чукна топката зад Масип за 2:1. 

Малко след това стражът на гостите нямаше никакви шансове и след шут на Меси от свободен удар. Аржентинецът изпълни един от специалитетите си и забоде топката в горния ляв ъгъл на Масип. Това бе 50-то гол на Меси от свободен удар в кариерата си (24 за Барса и 6 за Аржентина. Освен това от началото на сезон 2016/2017 Лео има 16 гола от фаул, а далеч зад него от големите 5 първенства на Европа са Александър Коларов (6), Пауло Дибала (6), Набил Фекир (6) и Енис Барди (6). 

След почивката Меси продължаваше да дирижира играта на Барса и в 54-та минута изведе на стрелкова позиция и Ансу Фати. Тийнейджърът обаче не нанесе достатъчно добър удар и Масип отрази. В 70-та минута гол на Луис Суарес бе отразен, а малко след това каталунците убиха интригата. 

В 75-та минута резервата Иван Ракитич намери Меси с хитър пас в наказателното поле. Лео едновременно пое и си нагласи топката с едно докосване, последва кинжален удар от воле в далечния ъгъл и резултатът не закъсня - 4:1.

Само две минути по-късно Меси записа и втората си асистенция в мача, като изведе изящно Луис Суарес сам срещу Масип, а уругваецът с лекота вкара 6-то си попадение от началото на сезона. До края Видал и Меси пропуснаха да увеличат преднината на тима си.

Барселона - Валядолид 5:1

1:0 Клеман Лангле 3’

1:1 Кико Олива 15’

2:1 Артуро Видал 29’

3:1 Лионел Меси 34’

4:1 Лионел Меси 75’

5:1 Луис Суарес 77’

Барселона: Тер Стеген, Алба (78 - Роберто), Лангле, Пике, Семедо, Бускетс, Видал, Де Йонг (60 - Ракитич), Фати (63 - Гризман), Меси, Суарес 

Валядолид: Масип, Барба, Кико, Фернандес, Тухами (53 - Ервиас), Мичел, Поро, Начо (32 - Салису), Плано (66 - Юнал), Гуардиола, Рубио