Барселона и Атлетико Мадрид завършиха 2:2 в дербито на 33-ия кръг в испанската Ла Лига, играно на стадион "Ноу Камп".

Шампионите откриха резултата с голяма доза късмет, когато Диего Коста си вкара нещастен автогол. Пет минути след това таранът се превърна окончателно в грешник, тъй като изпорти и дузпа.

Реферът Ернандес обаче реши да попадне под светлините на прожекторите и нареди дузпата да бъде изпълнена отново заради направена стъпка напред на Марк-Андре тер Стеген. Този път Саул пое отговорността и не сбърка.

Малко след почивката и Барса получи право да изпълни дузпа, която се оказа историческа, тъй като суперзвездата Лионел Меси отбеляза гол №700 в кариерата си. Радостта на домакините не продължи дълго, тъй като Саул вкара втория си гол от спорна дузпа в мача.

След поредната си грешна стъпка в борбата за титлата вторият в таблицата Барселона събра 70 точки, с една по-малко от лидера Реал Мадрид, който има и мач по-малко. Атлетико е трети с 59 точки.


Намиращите се под голямо напрежение каталунци имаха нужда от една минута, за да създадат първата добра акция в мача. Младият халф Рики Пуч спринтира отдясно и разтегли много добре вляво за Луис Суарес, чийто точен удар от движение се оказа много слаб за Ян Облак.

Първата голяма опасност обаче дойде в наказателното поле на домакините. Яник Караско центрира с много силен вътрешен фалц към далечната греда, а защитата на Барса увисна. Хосе Хименес и Диего Коста обаче се разминаха с топката и тя профуча покрай гредата.

Играта отново се пренесе в половината на Атлетико, където Иван Ракитич отне топката и шутира много силно, но Облак успя да реагира и спаси.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Барса откри резултата след автогол на Диего Коста, забил топката в собствената врата с вътрешната част на бедрото след изпълнение на Лео Меси от корнер. Интересното е, че секунди по-рано Коста блокира опасен удар по земя на аржентинеца.

Малко след това обаче гостите получиха право да изпълнят дузпа след глупавото нарушение на Артуро Видал срещу Караско в пеналта на домакините. Мар-Андре тер Стеген спаси мощния изстрел на Диего Коста, но реферът Ернандес преигра и нареди повторно изпълнение, тъй като германският вратар бе направил често срещана стъпка напред. Този път Саул застана зад бялата точка и не сбърка с удар в долния десен ъгъл.

"Блаугранас" бяха много близо до това да си върнат аванса в резултата в средата на първото полувреме, но чудесният удар на Лео Меси мина на милиметри от лявата сглобка.

Последва доста дълъг период, в който "дюшекчиите" много умело натикаха своя противник в своята територия - здрава битка за всяка педя терен, накъсана игра с чести нарушения и загуба на ценно време.

Меси можеше да отбележи от пряк свободен удар малко преди паузата, но Облак следеше внимателно променилата своята траектория топка и успя атрактивно да я избие с една ръка в корнер.

Не бяха изминали и три минути след подновяването на играта, когато и Барса получи право да изпълни дузпа за нарушение на Фелипе срещу Нелсон Семедо.  Лео Меси застана зад топката и вкара гол №700 в кариерата си с елегантно изпълнение тип "Паненка".

Тъкмо беше изминал час игра, когато Яник Караско измъкна втора дузпа за Атлетико в мача. Той се строполи на земята след лек контакт със Семедо и Ернандес наду свирката. Този път Тер Стеген улови ъгъла на топката при изпълнението на Саул, но халфът на мадридчани отново реализира.

Любителят на дузпите тази вечер Ернандес подмина изблъскване на Пике в пеналта на Атлетико в ситуация, в която отново можеше да посочи бялата точка. Малко след това силен удар на Артуро Видал профуча покрай целта.

Към края на мача Атлетико дори изглеждаше по-опасен и имаше своите възможности.  Барселона изглеждаше объркан и недостатъчно напорист в търсене на победата, разчитайки на някаква грешка на противника.


Барселона - Атлетико Мадрид 2:2

1:0 Диего Коста - 11', автогол
1:1 Саул - 19', дузпа
2:1 Лионел Меси - 50', дузпа
2:2 Саул - 62', дузпа

Заб.:  Тер Стеген спасява дузпа на Диего Коста - 16'