Трансферна бомба разтърси НБА малко повече от седмица преди затварянето на трансферния период, след като ЛА Клипърс се съгласи да прати суперзвездата си Блейк Грифин в Детройт. 

В замяна калифорнийци ще получат Тобаяс Харис, Айвъри Брадли, Бобан Марянович и избори от първия и втория кръг на драфта. Към Пистънс ще поемат още резервите Брайс Джонсън и Уили Рийд. 

„Блейк Грифин имаше огромно влияние за нашата организация и неговото наследство винаги ще бъде тук. Промяната е трудна, но аз и ръководството правим това в стремежа да постигнем голямата си цел – титлата“ заяви собственикът на Клипърс Стив Болмър. 

Действията на тима от Лос Анджелис определено показват, че той се насочва към преизграждане, след като не успя да постигне нищо значимо с Грифин и Крис Пол, който бе трансфериран миналото лято в Хюстън. Очаква се Клипърс да опита да се раздели и с ДиАндре Джордън и Лу Уилямс. 

На 1 юли 2017-а Грифин подписа 5-годишен договор срещу 171 милиона долара и има гарантирани по около 34 милиона на сезон, които сега ще му бъдат плащани от Детройт, където той ще се събере с центъра на Буталата Андре Дръмънд. Досега той бе играл само за Клипърс, който го взе под №1 от Драфта през 2009. 

Тежкото крило има средно по 21,6 точки, 9,3 борби и 4,2 асистенции в кариерата си, която обаче е изпълнена и с контузии, като по-рано през този сезон също не играе около месец. Той ще опита да помогне на Детройт да стигне до плейофите, въпреки че с баланс 22-26 Буталата са сравнително далеч от 8-ия Филаделфия (24-23). Шансовете на Клипърс за елиминациите също не са много добри, тъй като тимът е с 25-24 и също е 9-и на Запад. 

Резултатите от деня: Индиана – Шарлът 105:96, Атланта – Минесота 105:100, Милуоки – Филаделфия 107:95, Мемфис – Финикс 120:109, Далас – Маями 88:95, Денвър – Бостън 110:111.