Сезонът за ЛА Лейкърс се превърна в разочарование, въпреки привличането на ЛеБрон Джеймс, а ситуацията преди новата кампания не изглежда никак розова, след като Меджик Джонсън неочаквано напусна. 

Минути преди последния мач на отбора за сезона, легендата обяви, че вече няма да бъде президент на баскетболните операции в организацията. Той заемаше поста в продължение на 26 месеца. 

„Това е трудно решение. Плаках преди да дойда тук и сега също съм на път да се разплача. Искам да си върна живота обаче, който имах преди да заема поста“ заяви Джонсън, който отрече, че напуска заради намеренията Люк Уолтън да бъде освободен като треньор на Езерняците. 

Джонсън бе критикуван заради привличането на ЛеБрон миналото лято, което затвори вратата за много от другите звезди в Лигата, които не искат да бъдат заедно с Джеймс. През февруари той не успя да доведе в организацията Антъни Дейвис. 

Серията от контузии също попречи за добър сезон, който завърши със загуба със 101:104 от Портланд и баланс от 37-45. Калифорнийци за 6-а поредна година останаха извън елиминациите и сега ги очаква несигурно бъдеще. Не е ясно и дали генералният мениджър Роб Пелинка също ще остане, като отговорността бе прехвърлена в ръцете на собственика Джени Бъс.