Бурните събития в Лос Анджелис Лейкърс продължават, след като от легендарната организация обявиха раздяла с треньора Люк Уолтън. Официално това се случва по взаимно съгласие, но за всички бе ясно, че младият специалист ще бъде освободен така или иначе.  . 

Това се случва само дни, след като Меджик Джонсън напусна поста си на президент по баскетболните операции. Уолтън изкара 3 сезона начело и очевидно е обявен за главен виновник за неуспешния сезон, при който тимът завърши с баланс 37-45 и за 6-а поредна кампания не успя да се класира за плейофите. 

Идването на ЛеБрон Джеймс не донесе очакваните резултати, а и серията от контузии постави Езерняците в трудна позиция, така че Уолтън определено не носи сам отговоростта за случилото се. 

„Бихме искали да благодарим на Люк за отдадеността през тези 3 години и му желаем всичко най-хубаво в бъдеще“ заяви генералният мениджър Роб Пелинка. Младият треньор записа баланс от 98-148 за този период. 

За негов наследник се спрягат няколко имена, сред които е бившият треньор на ЛеБрон в Кливланд Тайрон Лу, помощникът във Филаделфия Монти Уилямс и легендата Джейсън Кид. Така за 5-и път, откакто Фил Джаксън си тръгна след 2010-11, Лейкърс ще има нов треньор.