С изстрел за историята Деймиън Лилард приключи сезона за Оклахома Сити. Гардът наниза тройка със сирената от над 11 метра, за да прати Портланд напред в плейофите на НБА. 

Гардът реализира 10-ия си изстрел от дистанция в мача, след стъпка встрани срещу Пол Джорсдж, за да завърши с 50 точки и да изведе Трейл Блейзърс до победа със 118:115, а с това и до триумф с 4-1 в серията. 

Веднага след изстрела той помаха за довиждане към пейката на Гръмотевиците, след което бе пратен на пода от щастливите си съотборници. Това е вторият подобен изстрел в кариерата на Лилард, след като през 2014-а също вкара 3 точки в последната секунда, за да осигури триумфа над Хюстън. 

„Ние знаехме, че те ще бъдат отчаяни и че ще се борят до последно. Знаехме, че ще имаме трудности, но не спряхме да се борим. Когато стрелях имах добро усещане и в крайна сметка последната дума бе наша“ коментира героят, чийто тим губеше с 92:107 по-малко от 7 минути преди края, но стигна до неверояния обрат. 

Пол Джордж реализира 36 точки за ОКС, Ръсел Уестбрук добави 29, 11 борби и 14 асистенции, но това не стигна на Тъндър, който за трети пореден сезон отпада в първия кръг на елиминациите. Портланд взе реванш за провала си отпреди година, когато отстъпи с 0-4 срещу Ню Орлийнс на старта. 

Си Джей Маккълъм нямаше ден в стрелбата, но все пак завърши със 17 точки, от които 15 през второто полувреме. Лилард имаше 34 точки още до почивката, а сега отборът му чака победителя от сблъсъка между Денвър и Сан Антонио. 

Нъгетс поведоха с 3-2 в серията, след като сразиха Шпорите със 108:90. Джамал Мъри наниза 23 точки, а Никола Йокич добави 16 и 11 борби за успеха. Денвър доминираше от самото начало и не остави шансове на съперника, на който ще гостува в следващия двубой.