Дерик Джоунс – младши от Маями Хийт спечели състезанието по забиване в НБА по време на втория ден от Звездния уикенд, макар и победата му да предизвика полемики, защото потърпевш отново бе Аарън Гордън, загубил за трети път, но отново заслужаващ да спечели, както и през 2016-а. Играчът на Орландо получи максимумалните оценки от 50 за 5 от своите 6 опита, но пак не вдигна отличието. 

Феновете в „Юнайтед Сентър“ видяха забележителни изпълнения от всички участници, сред които бяха още Дуайт Хауърд от ЛА Лейкърс и Пат Конаутън от Милуоки Бъкс. 

Центърът на Езерняците отново сложи наметалото на Супермен, а Конаутън заби прескачайки Янис Антетокумпо, след като взе топката от ръцете му, докосна я в таблото и след това я стовари в коша. Финалистите пък разтърсиха коша с изпълнения с прекарване на топката през краката, обръщане и т.н. 

Дерик Джоунс и Аарън Гордън все пак очаквано стигнаха до финала, като в него получиха максимални оценки от 50 и при двата си опита, което означаваше, че трябва да има продължения. 

При първия допълнителен опит също получиха максимални оценки от 50, за да се стигне до по още един допълнителен. Джоунс скочи малко след наказателната линия, след което стовари топката в коша с изпълнение тип „мелница“ и получи оценка 48 от съдиите. 

След това след кратка дискусия с Шакил О’Нийл Гордън извика на игрището високия 226 см. Тако Фол от Бостън, прескочи го и заби мощно, но получи едва 47 от съдиите и така победата бе за Джоунс. 

След това реферите обясниха, че е станала грешка и целта им е била двамата да получат равни оценки, след което победителят да бъде определен по съдийска преценка. Някой обаче очевидно се е объркал. 

Така арбитрите, които бяха Дуейн Уейд, Скоти Пипън, Чадуик Боузман, Кандис Паркър и рапъра Комън, оставиха без титла Гордън, който след това бе видимо разочарован и обяви, че повече няма да участва в надпреварата. 

„Постигнах 5 поредни 50-ки, какво повече трябваше да направя? Приключих. Хайде да си ходим у дома. Не знам обаче кой води шоуто. Просто трябваше да имам 2 титли“ заяви Гордън. 

ЛеБрон Джеймс и други от суперзвездите също се съгласиха, че Гордън е бил ощетен, но в крайна сметка триумфът бе за Джоунс.  

Иначе в състезанието по стрелба отдалеч победител бе Бъди Хийлд от Сакраменто, който и в двата рунда записа по 27 точки. На финала той се справи с Девин Букър от Финикс и Давис Бертанс от Вашингтон. Преди него Букър записа 26 точки, но Хийлд го надмина с последния си опит. 

Бам Адебайо от Маями пък триумфира в състезанието по умения с топка, в което високите играчи отново впечатлиха. Центърът, който стигна и до Мача на Звездите без съмнение заслужаваше триумфа.