Според статистиката и според повечето футболни специалисти Герд Мюлер е най-великият нападател в историята на германския футбол.

Наричан "Бомбардировача на нацията", футболният снайперист и до днес изумява не само с броя на своите голове, но и с коефициента си на брой отбелязани попадения средно на мач. За Западна Германия той има внушителните 68 гола в изиграните от него само 62 мача! За сравнение Мирослав Клозе имаше нужда от цели 137 срещи, за да вкара рекордните 71 гола за Германия.

С екипа на Байерн свръхефективният Герд Мюлер също изумява света. В периода 1964-1979 година вкарва невероятните 533 гола в 585 мача за баварците. Печели 4 пъти Бундеслигата, 4 пъти Купата на Германия и 7 (!) пъти е голмайстор на първенството, вкарвайки 365 гола в 427 шампионатни срещи. 

През 1970 година Герд Мюлер печели Златната топка. Два пъти е избиран за футболист №1 на Германия. Два пъти печели и Златната обувка. Трикратен европейски първенец с Байерн, световен и европейски шампион с Германия.

За съжаление не всяка приказка завършва щастливо. Преминал през алкохолизма след края на кариерата си, днес легендата страда от Алцхаймер. Байерн Мюнхен публично застана зад големия Герд, помагайки му с лечението. 

Ветеранът работи като помощник в школата на мюнхенци от 1992 година насам. Дълго време е дясна ръка на сегашния помощник на Пеп Гуардиола - Херман Герланд. 

"Когато го посетих последния път, той ме позна. Усетих го. Пратих му поздрави от момчетата, които е тренирал и специално от Томас Мюлер, Давид Алаба и Бастиан Швайнщайгер. Тогава дойдоха сълзите. Той се разплака", разказва Герланд.

Всички европейски и световни шампиони с Германия от 70-те години признават, че са се кичили с медали и са вдигали купа след купа основно заради Герд Мюлер. 

"Байерн и германският футбол като цяло никога нямаше да бъдат това, което са сега, ако не беше Герд Мюлер. Той беше най-важната фигура за всички тези успехи", признава капитанът на Байерн и Германия Франц Бекенбауер.

Печелейки само по 160 марки месечно като играч на Байерн през 60-те години, Герд става една от емблемите на клуба и най-страшното оръжие на отбора. Макар първите впечатления да не говорят за това, че Мюлер е истинска бомба.

Галерия

"Какво да правя с този малък, дебел Мюлер?! 90 килограма не могат да бъдат разпределени на 176 сантиметра ръст", спомня си Златко Чайковски, треньор на тима през 60-те години. 

Но "трътлестият" нападател се оказва с най-силния голов нюх сред колегите си по света, с невиждано ДНК на сериен убиец в наказателното поле. Не се впечатлява от противника. Вкарва, вкарва, вкарва. Статистиката му изглежда като научна фантастика.

Трябваше да минат три или четири десетилетия, за да бъдат подобрени някои от рекордите на Герд. Феномена Роналдо го стори след 32 години на световни финали, а Меси вкара повече голове от Мюлер в рамките на една календарна година цели 40 години по-късно.

Все още никой не може да подобри постижението на световния шампион от 1974 година в Бундеслигата. През сезон 1971/72 той постига 40 попадения.

През 1979 година митичният Мюлер заминава за Флорида, където подписва с Форт Лодърдейл Страйкърс и си партнира с покойния Джордж Бест, легенда на Манчестър Юнайтед. В американското първенство Герд се изправя срещу дългогодишния си съотборник Франц Бекенбауер, който играе за Ню Йорк Космос с Пеле.

Когато семейство Мюлер се завръща в Мюнхен през 1985 година, славният нападател не знае какво да прави. Останал без работа, той намира утеха в алкохола. По-късно обаче на помощ идва Ули Хьонес, спортен директор на Байерн по онова време. Той плаща лечението на Герд в клиника за алкохолици и после го назначава за треньор на нападателите и вратарите в баварския колос.

Вече над 48 години плътно до своя съпруг е госпожа Мюлер - Уши. Днес тя няма да празнува, защото нейният любим мъж получава медицинска помощ заради коварната болест Алцхаймер, която му открадна и продължава нагло да краде стотици красиви спомени. Уши обаче винаги ще помни, че нейният Герд я обичаше и обича повече от всичко друго на света близо половин век. Повече и от футбола, който Мюлер правеше да изглежда толкова елементарен. 

Само Герд Мюлер знае какви спомени е съхранил и какво е забравил. Но едно е ясно - десетки хиляди почитатели не само на Байерн и Германия, но и на играта като цяло, никога няма да го забравят! Не само заради головете, купите и неосъзнатото желание да се отъждествиш със силните, с героите. Но най-вече заради характера на този футболен великан. Герд Мюлер се къпеше в пари и слава, но остана скромен през цялото време. Не отказа нито един автограф, нито една снимка. Не подмина нито един фен. Нито един!

Честит 70-и рожден ден, шампионе! Ние винаги ще те помним!

 

Друми Георгиев, Gol.bg