Разликата между лидера Байерн Мюнхен (47 пункта) и отборите на второ място в Бундеслигата е 16 точки след 19-ия кръг, който се изигра миналата седмица.

Куриозното е, че разликата между втория Байер Леверкузен и намиращия се в зоната на изпадащите Вердер Бремен (16-а позиция, която дава право за участие в плейоф за оцеляване) е по-малка - 15 точки.

Как се стигна до този момент и какви са причините за парадоксалното класиране? Силният Байерн не спира да побеждава и под ръководството на Юп Хайнкес вече има 17 победи в 18 официални мача във всички турнири.

Вердер пък изобщо не е чак толкова зле, колкото показват показателите на отбора. Проблемът очевидно се крие в карето отбори, които имат по 31 точки и се въртят на... прокълнатата втората позиция.

Прокълнатата, защото когато някой отбор се настани на нея (от деветия кръг насам), не може да спечели два поредни мача. И следователно идва спад в класирането му. 

Това важеше за Борусия Дортмунд, Шалке, вицешампиона РазенБалшпорт Лайпциг. Сега напрежението е върху Байер Леверкузен, разгромил Хофенхайм с 4:1 като гост през уикенда.