Ще стане ли хегемонът в Бундеслигата Байерн Мюнхен жертва на собствената си сила за пореден път?

Баварците се откъснаха на цели 16 точки пред конкуренцията в първенството, а за Купата им предстои мач с третодивизионния Падерборн.

Така единственият тежък фронт остава Шампионската лига, където обаче стои рискът баварският колос да е "изстинал" за важните мачове заради липсата на свирепи битки в първенството си.

Преди 20-ия кръг класирането беше парадоксално, защото разликата между Байерн и втория Байер Леверкузен беше по-голяма, отколкото между "аспирините" и намиращия се в зоната на изпадащите Вердер Бремен.

Спортният психолог и мотивационен треньор Матиас Херцог даде жокери на Юп Хайнкес и неговия екип как да държат играчите "будни" до последно, без значение от тяхната смазваща доминация на домашната сцена.

"Трябва да се работи повече върху методите за печелене на мачовете. Фрази от типа на "искаме да спечелим следващия мач" изобщо не са достатъчни. Например Хайнкес трябва да изисква от отбора да вкара три гола преди почивката. Или да ги накара да си представят, че изостават с два гола", коментира Херцог.

Куриозното е, че за първи път от 1977 година насам Байерн допусна изоставане с два гола на свой терен в Бундеслигата през уикенда, когато Хофенхайм дръпна рано-рано с голове на Ут и Гнабри, но беше разбит с 5:2 от баварския валяк.

"Целите пред играчите постоянно трябва да се обновяват. Концентрацията се поддържа само с поставяне на нови цели. Например чрез тактики, с които не са установени автоматизми. Конкуренцията на Байерн не идва отвън, а е в самия отбор. Има ситуации "един срещу един" вътре в съблекалнята, в борбата за титулярни места."

"Така напрежението се запазва и тренировките остават на високо ниво. Но е важно и играчите да се разбират. Хайнкес трябва да знае кого да запази свеж. Трябва да ги накара да дават най-доброто от себе си във всеки мач, дори ако водят с осем гола. Хубаво е да има респект, но не и страх. Нужни са емоционален интелект и компетенция. Пеп Гуардиола се провали в това. А Юп Хайнкес вече се доказа като специалист в тази материя", добави Херцог.

Както е известно, шефове и футболисти на Байерн вече поддържат цяла медийна кампания в подкрепа на Дон Юп, опитвайки се да го убедят, че той трябва да остане начело на тима поне още един сезон. В Германия отбелязват основната разлика между Хайнкес и бившия треньор Пеп Гуардиола (2013-2016), който спечели три титли и две купи на Германия, но не успя да класира отбора до финала в Шампионската лига. 

Испанецът се ползваше с огромното уважение на всички в клуба, но така и не успя да спечели сърцата на играчи и фенове. Нещо, което 72-годишният Хайнкес успя да постигне много отдавна, благодарение на човешкото си отношение и близостта с всеки един служител на клуба. Без да броим спиращите дъха 18 победи в 19 мача, откакто пое баварския колос за рекорден четвърти път през октомври миналата година...