Байерн Мюнхен се изгаври с Борусия Дортмунд, сразявайки го с 6:0 в дербито на 28-ия кръг в германската Бундеслига, играно на стадион "Алианц Арена".

Шампионите изиграха изключително силно първо полувреме, в което тотално надиграха най-големия си противник през този век. С дежурните голове срещу бившия си отбор се отчете Роберт Левандовски, а по едно попадение добавиха Хамес Родригес, Томас Мюлер и Франк Рибери.

След почивката момчетата на Юп Хайнкес очаквано рязко свалиха оборотите и започнаха да пазят силите си за предстоящия идната седмица първи четвъртфинален мач на Шампионската лига срещу Севиля. В 88-ата минута обаче имаше време за третия гол на Левандовски в мача.

Байерн събра 69 точки на върха и в следващия кръг (гостуване на Аугсбург) може да стане шампион дори при поражение. Борусия Дортмунд остава трети с 48 пункта, но вече изостана на четири точки от втория Шалке.


Двата отбора започнаха сравнително предпазливо, но в третата минута Томас Мюлер направи много ефектно изпълнение. Той си вдигна топката покрай защитник и стреля от воле с левия крак, но доста неточно. На отсрещната врата Марио Гьотце шутира мощно извън наказателното поле, но доста високо.

Малко след това Байерн откри резултата след гола от засада. Томас Мюлер изведе Роберт Левандовски с много хубаво подаване, при което обаче полякът беше зад гърба на защитата. Съдийската бригада не забеляза тънкия момент и призна попадението на водещия реализатор в Бундеслигата, който не срещна трудности с Роман Бюрки, оставайки очи в очи с него.

Още не бяха изминали и десетина минути игра, когато баварците удвоиха аванса си, но голът не беше признат след консултация на арбитъра с помощниците му. Томас Мюлер този път центрира отдясно и Хамес се размина с топката, но лекото му докосване остави Франк Рибери в положение на засада при гола на празна врата.

Преди да изтече четвърт час игра Байерн все пак нанесе втори удар. Давид Алаба се впусна отляво и центрира леко назад в наказателното поле, където Хамес Родригес вкара технично с левия крак.

В същото време акциите на гостуващия отбор не се получаваха и неточни удари отправиха Андре Шюрле и Махмуд Дахуд, а Кристиан Пулишич би право в обсега на Свен Улрайх. В редиците на домакините своя мерник все още не беше настроил Ариен Робен. 

Байерн направи аванса си класически в средата на първото полувреме след превъзходна атака. Левандовски нахлу фронтално и пусна вляво за Хамес Родригес, който веднага центрира за заелия отлична позиция Томас Мюлер.

В заключителната част на първото полувреме гостите изживяха огромно унижение, защото глътнаха още два гола, в основата на които беше Франк Рибери. Той първо развинти Пишчек и позволи на Левандовски да вкара на празна врата, а след това завърши с блестящо изпълнение след пас на Хамес.

Напълно очаквано второто полувреме започна в доста по-лежерно темпо - Байерн нямаше желание да се гаври с грохналия си противник, който пък се защитаваше с идеята да задържи резила в сравнително приемливи граници.

След изтичането на час игра един от малкото играчи, които видимо все още изпитваха глад за изява в този мач Ариен Робен шутира точно, но в ръцете на Бюрки. После удар на Хамес след пас на Мюлер беше блокиран.

В 67-ата минута Марио Гьотце можеше да вкара почетен гол срещу бившия си отбор, но уцели страничната греда, макар да се подхлъзна преди удара. На отсрещната врата Матс Хумелс засече с глава при центриране от корнер, но не беше точен.

Роберт Левандовски можеше да оформи хеттрика си близо четвърт час преди края на редовното време, но Бюрки спаси хубавия му плътен шут от движение.

В 88-ата минута Левандовски все пак записа хеттрик, след като получи много хубаво подаване на удобна позиция от влезлия като резерва на почивката Джошуа Кимих.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/ulgCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 6:0

1:0 Роберт Левандовски - 5'
2:0 Хамес Родригес - 14'
3:0 Томас Мюлер - 23'
4:0 Роберт Левандовски - 44'
5:0 Франк Рибери - 45' + 1
6:0 Роберт Левандовски - 88'


Байерн Мюнхен: Улрайх, Хумелс, Боатенг, Алаба (Кимих - 46'), Рафиня, Мартинес, Мюлер, Хамес (Тиаго - 66'), Робен, Рибери (Руди - 69'), Левандовски

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Аканджи, Шмелцер, Пишчек, Дахуд, Кастро (Вайгъл - 29'), Гьотце (Шахин - 78'), Пулишич (Филип - 75'), Шюрле, Батшуай