Още по темата

 

Германският автомобилен производител БМВ (BMW) ще стане акционер в Байерн Мюнхен, измествайки друга автомобилна компания Ауди. 

Говорителят на БМВ Матиас Шмид обяви, че компанията е в напреднали преговори с футболния шампион, за да стане негов официален превозвач. 

Членът на борда на директорите на баварците Едмунд Щойбер първи издаде тайни от кухнята. Преди дни той разкри, че първата задача пред Оливер Кан като нов изпълнителен директор през 2022 година ще бъде да подпечата сделката с баварския автомобилен концерн.

На практика БМВ ще изгупи дела на конкурентната компания Ауди, който е 8.33%. Автомобилният производител от Инголщад влезе в клуба през 2010 г., инвестирайки 90 милиона евро само за първата година.

Срокът на договора между БМВ и Байерн ще бъде 10 години, но ще влезе в сила едва от 2025 г., когато изтича партньорството с Ауди. Общата сума ще бъде 800 милиона евро.

Баварците са публична компания, която се притежава от акционерите. В момента освен Ауди акционери са "Алианц" и "Адидас", които също имат по 8.33%. Мажоритарният дял от 75% се държи от членовете на клуба, припомня "Дневник".

Правилото "50+1" в Бундеслигата задължава германските клубове да предоставят мажоритарния дял на плащащите членски внос. Това не позволява на отделен човек или компания да притежава повече от 49% от акциите в даден клуб. В последните години някои клубове се надигнаха срещу правилото, но засега то остава в сила.