Галерия

Байерн Мюнхен екзекутира Борусия Дортмунд показно с 5:0 в дербито на 28-ия кръг в Бундеслигата, оказало се и стотно издание на Der Klassiker в германския елит.

Шампионите направиха истинска демонстрация през първото полувреме, в което отбелязаха четири попадения, отправиха 15 удара и тотално надиграха клетия си противник, който влезе като лидер в таблицата в мача.

Матс Хумелс откри резултата срещу бившия си отбор, а после още един някогашен ас на вестфалци се разписа - Роберт Левандовски. За поляка това беше юбилеен гол №200 в Бундеслигата, като само митичният снайперист на баварския колос Герд Мюлер е имал нужда от по-малко мачове за това постижение.

Хави Мартинес направи аванса на своите класически и за първи път постигна четири гола в рамките на един сезон за мюнхенци, а малко преди паузата и Серж Гнабри наказа противника.

След почивката Байерн видимо намали оборотите и доиграваше мача срещу изморения си и емоционално съсипан опонент. Това обаче не попречи на Левандовски да вкара още веднъж в 89-ата минута.

Безупречният днес Байерн Мюнхен събра 64 точки и се изкачи на върха, а унизеният Борусия Дортмунд падна на втора позиция със своите 63 пункта.


Двубоят започна на много високо темпо и след само 50 секунди Матс Хумелс нанесе опасен удар с глава при изпълнение на корнер, но топката профуча покрай гредата. После Роберт Левандовски беше изблъскан от Диало в наказателното поле и падна на земята, но не последва сигнал от рефера Мануел Грефе.

В шестата минута гостите бяха много близо до откриване на резултата при първата си опасна атака. Марко Ройс поднесе топката на Махмуд Дахуд, който стреля от движение от около 12 метра, но уцели десния страничен стълб!

Малко преди да изтече десетата минута Хумелс стори това, което не успя да стори в началото на мача. Той отново надскочи защитата на противника при изпълнение на корнер, но този път заби кълбото във вратата на бившия си отбор, след което показа уважение и не отпразнува попадението.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/43JCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В 17-ата минута Байерн нанесе още един удар по своя противник, а под светлините на прожекторите още един бивш играч на вестфалци - Роберт Левандовски. Той се възползва от грубата грешка на Дан-Аксел Загаду и вкара с помощта на десния страничен стълб своя гол №200 в Бундеслигата.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/p3JCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Полякът можеше да вкара още веднъж буквално при следващата акция на мюнхенци, но този път Роман Бюрки се намеси. Последва изпълнение на корнер, при който отбраната на гостите отново беше тотално надиграна - Томас Мюлер засече с глава, но Бюрки и гредата съхраниха минималните надежди на Борусия.

Беше изминал половин час игра, когато Матс Хумелс отново се извиси във въздуха при изпълнение за корнер и накара Бюрки да прави поредно спасяване. После и другият централен защитник на домакините Никлас Зюле реши да пробва късмета си, но топовният му изстрел профуча над целта.

При една от малкото възможности за гостите Томас Дилейни нанесе удар с глава, но спечели само корнер. На отсрещната врата Байерн продължи да доминира и този път удар с глава на Левандовски накара Бюрки да спасява. Мачът не мина без още един удар с глава на Хумелс, но този път топката излезе в аут.

В 41-ата минута Байерн стигна напълно заслужено и до трето попадение. Първо Томас Мюлер беше оставен напълно непокрит и Бюрки спаси удара му от въздуха, но Хави Мартинес направи успешна добавка с плътен удар от границата на наказателното поле.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/16JCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борусия не знаеше къде се намира и секунди по-късно получи четвърто тежко кроше. Този път Мюлер центрира с левия крак към границата на малкия пеналт, където и Серж Гнабри записа името си сред реализаторите, засичайки с глава.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/D6JCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След почивката Байерн видимо беше намалил оборотите и вече не играеше с характерната за първата част спортна злоба. Въпреки това домакините можеха да вкарат още веднъж при първата си опасна атака за второто полувреме, но Левандовски не засече подаването на Алаба, който беше снабден от Коман.

В средата на второто полувреме влезлият като резерва Марио Гьотце се опита да събуди своите, но неговият изстрел беше блокиран. Байерн отвърна с нова атака, но този път Бюрки излезе и улови.

Левандовски беше близо до втория си гол в мача в 78-ата минута, стреляйки от движение при центрирането на Гнабри, но прати топката над напречната греда.

В 89-ата минута Левандовски все пак се разписа още веднъж, като този път получи подаване на празна врата от Серж Гнабри, който нахлу отдясно в наказателното поле.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffcbayern.en%2Fposts%2F2659484397455951&width=500" width="500" height="595" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBVB%2Fposts%2F3063132510365375&width=500" width="500" height="671" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 5:0

1:0 Матс Хумелс - 10'
2:0 Роберт Левандовски - 17'
3:0 Хави Мартинес - 41'
4:0 Серж Гнабри - 43'
5:0 Роберт Левандовски - 89'

 

Байерн Мюнхен: Нойер, Зюле, Хумелс, Алаба, Кимих, Мартинес (Горецка - 77'), Тиаго, Мюлер (Ренато - 80'), Гнабри, Коман (Рибери - 68'), Левандовски 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Загаду (Вайгъл - 46'), Аканджи, Диало, Пишчек (Волф - 69'), Витсел, Дилейни, Дахуд (Гьотце - 62'), Санчо, Ларсен, Ройс