Три сребърни медала и 12 бронзови спечелиха българските каратеки на първата Световна купа „Варна“ по киокушин

С три сребърни медала и общо 12 бронзови се окичиха състезателите на България от първата Световна купа по киокушин „Варна“ на KWU. Тя се проведе вчера в черноморския курорт в Камчия и в нея участваха 428 каратеки от 28 страни. Българските представители, които се биха на татамитата, бяха 60, като общо 15 от тях спечелиха отличия. 

В най-малката възрастова категория при девойките (14-15-годишни, кат. до 60 кг) сребро спечели Моника Стоянова, след като победи опонентките си от Казахстан и Украйна, но накрая отстъпи пред друга украинка. При представителките от същата възрастова група, но в категрория над 60 кг, Християна Димитрова завоюва третото място. От 14-15-годишните младежи трима грабнаха бронз – Атанас Георгиев, Стефан Кесаровски (кат. до 50 кг) и Виктор Меразов (кат. до 55 кг).

Вторият и третият сребърни медали отидоха при представителки от нежния пол във възрастова група 16-17 години - Пламена Якимова (кат. до 55 кг) и Никол Харизанова (кат. до 60 кг). За да стигне до второто място, Пламена победи рускинята Алена Цециева и съотборничката си от България Галя Атанасова, която спечели бронз. Никол пък премина през представителки от Русия и Казахстан, за да грабне среброто.

С бронзови медали се окичиха още Пламен Пенев (кат. до 65 кг, 16-17 години) и Георги Йорданов (кат. над 75 кг, 16-17 години). При най-големите – 18-21 години, Марина Василева (кат. до 65 кг), Иван Георгиев (кат. до 60 кг), Атанас Спиртов и Никола Кючуков (кат. до 75 кг) и Васил Димитров (кат. над 85 кг) станаха трети. Пълните резултати може да видите тук.

Първото издание на Световната купа по киокушин „Варна“ на KWU се проведе в рамките на 13-ия Международен лагер по карате киокушин, който тече дори в момента в Камчия. Той се организира от Българската карате киокушин федерация и Световния киокушин съюз, а специални гости на него тази година са световните суперлегенди Семи Шилт и Петер Артс, които водят собствени тренировки в рамките на лагера.

Днес започва и друго важно събитие в киокушин календара – специално издание на първия карате киокушин турнир SENSHI Cup, който ще се играе по правилата на изцяло нов правилник на Професионалната лига на Световния киокушин съюз. Първата по рода си у нас гала вечер по карате киокушин започва в 20 часа в амфитеатъра в Камчия и ще продължи и утре вечер. Всички срещи от двубоите на SENSHI Cup може да гледате на живо на www.fite.tv, www.boec.bg, както и на www.kwunion.com.