С два гола на новото си попълнение Мичи Батшуай Борусия Дортмунд победи Кьолн с 3:2 като гост в мач от 21-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Райненерги щадион".

Новото попълнение на вестфалци Батшуай демонстрира класата си още в 35-ата минута, когато откри резултата, а малко преди почивката втори негов гол беше отменен заради тънка засада.

Дежурната груба грешка на вратаря Роман Бюрки позволи на Кьолн да изравни чрез Цолер след час игра, но Батшуай изригна с второ попадение, което този път беше зачетено.

Усилията на белгийския снайперист отново бяха заличени от комичния дефанзивен вал на Борусия, позволил на "козлите" да изравнят лесно за втори път с глава. Този път Мере се оказа най-напорист при центриране от корнер. В 84-ата минута един от героите на финала на Мондиал 2014 Андре Шюрле изправи зрителите на Борусия на крака, след като изведе тима си за трети път напред в резултата, подпечатвайки спечелването на трите точки.

Борусия Дортмунд събра 34 точки и се изстреля на второ място в таблицата, докато Кьолн остава на дъното с едва 13 пункта на сметката си.


Наставникът на гостите Петер Щьогер пусна като титуляр новото попълнение Мичи Батшуай. Той обаче изглеждаше доста изолиран в началните минути на двубоя, които бяха доста скучни за наблюдаване. Колегата на белгиеца в атака Андре Шюрле шутира силно, но не успя да уцели вратата.

13-ата минута можеше да се окаже фатална за Борсия, защото Кьолн изпусна чисто голово положение, което се оказа и първо за тима в мача. Тероде не успя да достигне до подаване отдясно и кълбото се озова на крака на Милош Йоич. Бившият играч на Дортмунд получи идеална възможност да реализира от удобна позиция, но би право в тялото на Роман Бюрки!

"Жълто-черните" реагираха като ужилени и веднага се хвърлиха в предни позиции, като бяха изключително близо до откриване на резултата само минута по-късно, но мощният изстрел на Шинджи Кагава с левачката разтресе напречната греда!

В средата на първото полувреме най-после и Батшуай попадна под светлините на прожекторите, но ударът от десетина метра на нападателя беше блокиран от бранител в бяло.

Десет минути преди края на редовното време Мичи Батшуай вкара първото си попадение в Бундеслигата, като основната заслуга беше на Жереми Толян. Бекът проби в наказателното поле и почти от аутлинията върна за белгиеца, който вкара без проблеми отблизо с левия крак.

Малко преди края на първата част Толян и Батшуай повториха упражнението, но попадението на белгиеца правилно беше отменено заради положение на тънка засада.

Второто полувреме започна вихрено с атаки към двете врати. Гираси шутира горе, а на отсрещната врата Батшуай беше отказан от вратаря, след което опитът за добавка на Андре Шюрле срещна тялото на бранител.

Точно преди изтичането на един час игра вратарят на Борусия Роман Бюрки доказа, че няма място в отбор на високо ниво. Швейцарецът допусна поредния си гаф, след като не успя да улови слаб удар на Хайнц извън наказателното поле и влезлият като резерва Симон Цолер изравни отблизо с глава.

Комичните действия на Бюрки обаче набързо бяха поправени от Батшуай, който върна аванса на своите с втория си гол в мача, който този път беше зачетен. Хайнц сбърка, Пулишич пусна за съотборника си и тъмнокожият голаджия чукна хитро покрай Хорн.

Куриозното е, че пет минути след попадението Бюрки отново изпусна топката в наказателното си поле, но този път поредната му безумна грешка беше поправена от отбраната пред него. Защитата на рурци обаче сбърка малко след това, когато Хорхе Мере изравни за 2:2 с глава, след като се пребори за позиция със Сократис.

Борусия вдигна оборотите и в следващите минути удари на Батшуай и Шюрле бяха спасени от вратаря, но в 84-ата минута германецът изведе Дортмунд за трети път напред в резултата след лек рикошет в защитник.

Малко по-късно Сократис поправи грубата си грешка за гола на Мере и блокира свирепа тупалка към вратата си с глава, спасявайки сигурно попадение. До края "козлите" опитаха хаотичен натиск, но без резултат.


Кьолн - Борусия Дортмунд 2:3

0:1 Мичи Батшуай - 35'
1:1 Симон Цолер- 60'
1:2 Мичи Батшуай - 62'
2:2 Хорхе Мере - 70'
2:3 Андре Шюрле - 84'

 

Кьолн: Хорн, Хайнц, Мере, Хектор, Сьоренсен, Хьогер (Писаро - 87'), Йозджан, Клеменс (Цолер - 46'), Йоич, Гираси (Кордоба - 63'), Тероде

Борусия Дортмунд: Бюрки, Топрак, Сократис, Пишчек, Толян, Вайгъл, Дахуд (Герейро - 63'), Кагава, Пулишич (Санчо - 72'), Шюрле (Аканджи - 87'), Батшуай