Ред Бул Залцбург и Борусия Дортмунд не си вкараха в 1/8-финален мач-реванш на Лига Европа, игран на стадион "Ред Бул Арена". Така австрийците се класират заслужено напред след успеха с 2:1 на германска земя.

Възпитаниците на Петер Щьогер изиграха изключително слабо първо полувреме, в което не създадоха нито една възможност и логично не отправиха нито един удар. Над всички беше вратарят Бюрки, спасил няколко положения след безумни грешки на отбраната пред него.

"Жълто-черните" се вдигнаха чак двайсетина минути преди края на редовното време, като в кратък период създадоха няколко опасни ситуации, но стражът на домакините беше блестящ. В последните секунди напречната греда спаси гостите при удар на Дабур.

Така срамната европейска кампания на Борусия приключи, като ироничното е, че днес тимът изигра първия си мач за сезона, в който не получава попадение във вратата си в международен двубой.


Срещата започна сравнително спокойно, като гостите се опитваха да контролират играта и поглеждаха в предни позиции, но първото положение беше пред тяхната врата след грешка на Загаду. Хуанг получи на добра позиция отдясно в наказателното поле и се опита да копне технично над Роман Бюрки, но вратарят спаси.

Последваха много скучни минути, в които и двата отбора не предложиха нищо запомнящо се. В средата на първата част се стигна до нова много груба грешка в отбраната на Борусия, като този път Сократис подари топката на съперника. Хуанг напредна и стреля по диагонала, но Бюрки отново спаси.

Борусия се нуждаеше от спешни два гола в мача, но играта на отбора беше направо плачевна - безидейна в атака и комична в отбрана. Малко след като измина половин час игра отново австрийците бяха тези, които стигнаха до чисто голово положение, но Бюрки изби с върха на пръстите си отличния удар на Шлагер, насочен в долния ляв ъгъл.

До края на първата част Залцбург продължи да действа по-опасно и пропусна още две ситуации. Ударът на Дабур профуча над целта, а по-късно Бюрки се намеси при прострелното центриране на Бериша.

На почивката наставникът на гостите Петер Щьогер извади Марио Гьотце и Марко Ройс, пускайки на техните места Максимилиан Филип и Александър Исак. Именно Филип отправи първия точен удар за германците, но Валке улови спокойно. Последва точен удар и на Шмелцер, но отново в ръцете на вратаря.

Беше изминал един час игра, когато Дабур стреля фалцово към вратата на Борусия, но Бюрки беше застанал на правилното място. На отсрещната врата Шмелцер засече точно с глава, но Валке пак не беше затруднен.

Последва много силен период за Борусия, в който стражът на австрийците спаси два удара отблизо на Александър Исак и тупалка на Максимилиан Филип от дистанция, като ситуациите се разиграха в рамките на само около пет минути.

За ужас на феновете на вестфалци обаче временният пик беше последван от преобладаващия постоянен спад. Пет минути преди края Мичи Батшуай реши да пробва късмета си, но без никакъв успех. В последните секунди на мача Дабур беше изведен, но стреля в напречната греда.


Ред Бул Залцбург - Борусия Дортмунд 0:0


Ред Бул Залцбург: Валке, Рамальо, Чалета-Цар, Лайнер, Улмер, Шлагер (Волф - 79'), Самасеку, Хайдара (Ябо - 82'), Бериша, Хуанг (Гулбрандсен - 66'), Дабур

Борусия Дортмунд: Бюрки, Загаду, Сократис, Пишчек, Шмелцер, Дахуд, Кастро (Герейро - 62'), Гьотце (Филип - 46'), Ройс (Исак - 46'), Шюрле, Батшуай