Нов сезон, нов рекорд за Бундеслигата. За четиринадесета поредна година първото ниво на германския футбол задмина върховото си постижение по спечелени приходи, като 18-те клуба са заработили 3.81 млрд. евро за 2017/18.

Увеличението е с 13% спрямо предходния сезон, когато сумата беше 3.24 милиарда, показва годишният доклад на Германската футболна лига (DFL). В рамките на седем години приходите на клубовете в Бундеслигата са се удвоили благодарение на четиригодишния договор за телевизионните права със "Скай спортс" за 4.6 млрд. евро.

С най-голям дял са приходите от медийното излъчване, които се увеличават от 960.6 до 1.25 млрд. евро. Те образуват близо една трета от приходите, като следват парите от реклама (22.9%), трансфери на играчи (16.9%) и приходи в деня на мача (14.1%), които са съставени предимно от продажбата на билети.

17 от 18-те клуба в елита имат приходи от над 100 милиона евро. Първа и Втора Бундеслига са първенствата, които са допринесли най-много за германската икономика, като заедно са платили данъци и такси на стойност 1.28 млрд. евро.

Според директора на DFL Кристиан Зайферт в бъдеще германският футбол ще насочи усилия и средства за постигане на технологичен напредък. Той вярва, че дигиталните платформи може да вдигнат стойността на Бундеслигата.

"Дигитализацията и глобализацията ще отвори бъдещи възможности за германския професионален футбол в следващите години. За да създадем оптимална среда за клубовете, както и за настоящите и потенциалните партньори, Германската футболна лига работи последователно за бъдещето развитие. Това включва разширяване на лидерството в областта на иновациите, както и присъствието им на международни пазари", каза Зайферт, цитиран от "Дневник".

В доклада се допълва, че са продадени 18 773 618 билета за 612 мача от първото и второто ниво на германския футбол за сезон 2017/18. Бундеслигата продължава да е първенството с най-голяма средна посещаемост, като е имало средно по 43 879 зрители на двубой.