Борусия Дортмунд постигна драматична късна победа над Херта с 3:2 в двубой от 26-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Олимпиащадион".

Също както през есента, в голям кошмар за вестфалци се превърна Саломон Калу. Нападателят на берлинчани открадна точка за своите в Дортмунд с два гола и днес отново се разписа два пъти срещу един от любимите си съперници.

Котдивоарецът откри резултата още в четвъртата минута, но малко след това Томас Дилейни изравни чрез рикошет. Калу върна аванса на своите от дузпа десетина минути преди почивката, но малко след паузата Загаду се разписа с глава.

Второто полувреме беше много по-зрелищно, но вървеше без голове. В 92-ата минута обаче Марко Ройс вкара 15-ия си шампионатен гол този сезон и донесе важните три точки за своя тим.

Борусия Дортмунд се върна на върха в таблицата с актив от 60 точки, докато Херта е десети с 35 пункта на своята сметка.


Домакините нанесоха своя удар още в четвъртата минута, в която за пореден път лъсна липсата на достатъчно класа на Роман Бюрки. Той не успя да улови изстрела на Мителщедт извън наказателното поле и сервира топката на Саломон Калу. Кошмарът на Борусия от есента нямаше какво друго да стори, освен да вкара на празна врата.

В 14-ата минута Борусия изравни по изключително късметлийски начин, след като малко по-рано Ярстайн спаси тупалка на Ларсен.  Томас Дилейни напредна от центъра и не срещна съпротива, защото навярно всички очакваха той да подава. Датчанинът нанесе слаб удар, който навярно щеше да излезе и в аут, но топката рикошира в крака на Рекик и влетя в мрежата.

В средата на първото полувреме Яко Бруун Ларсен беше изведен отдясно и надбяга противник при добра акция на вестфалци, след което отправи силен диагонален изстрел, но Ярстайн спаси. Малко по-късно младокът шутира високо след нов пас към него.

Десетина минути преди почивката върнатият като опорен халф Юлиан Вайгъл игра с ръка в наказателното си поле при удара на Онджей Дуда и съдията посочи бялата точка. Саломон Калу застана зад топката и отбеляза без проблеми в левия ъгъл.

Две минути след паузата Борусия Дортмунд изравни след изпълнение на корнер, дошъл след рикошет при удара на Пулишич. Дан-Аксел Загаду надскочи защитата на Херта и не остави шансове на Ярстайн.

Гостите действаха с по-голяма агресия и създаваха куп опасни атаки. Снарядът на Ларсен беше спасен, а шутът на Санчо мина покрай целта. Херта имаше само една опасна акция в този интервал от време, но пък можеше да си върне аванса в резултата, ако Груич не беше нацелил гредата.

Пред Кристиан Пулишич се откриха три страхотни ситуации за кратък период от време, но американецът ги пропусна с лека ръка. Фрапантен беше пропускът му от границата на малкия пеналт, когато вратата беше опразнена.

Шут на влезлия като резерва Хакими беше спасен, а в 85-ата минута защитникът на Херта Торунарига получи втори жълт картон и беше изгонен.

Три минути след това Дилейни беше много близо до второто си попадение в мача. Той заложи на бомбен изстрел, но топката разтресе напречната греда!

Драмата беше пълна, защото в 92-та минута Борусия Дортмунд грабна победата! Джейдън Санчо потърси Марко Ройс в наказателното поле и капитанът на гостите вкара с майсторски удар от движение!

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/tm7CCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Три минути след това Херта остана с 9 души, защото червен картон получи и влезлият като резерва нападател Ведад Ибишевич.


Херта - Борусия Дортмунд 2:3

1:0 Саломон Калу - 4'
1:1 Томас Дилейни - 14'
2:1 Саломон Калу - 35', дузпа
2:2 Дан-Аксел Загаду - 47'
2:3 Марко Ройс - 92'
 

Червен картон: Торунарига (Херта) - 85'

Червен картон: Ибишевич (Херта) - 95'


Херта: Ярстайн, Рекик, Щарк, Торунарига, Майер, Груич, Мителщедт, Ладзаро, Дуда (Лустенбергер - 89'), Калу (Ибишевич - 77'), Зелке (Леки - 77')

Борусия Дортмунд: Бюрки, Аканджи, Загаду, Диало, Волф (Хакими - 78'), Вайгъл, Дилейни, Пулишич, Санчо (Топрак - 97'), Ройс, Ларсен (Герейро - 75')