Най-големият стадион в Германия – „Сигнал Идуна Парк“, домът на Борусия Дортмунд, ще бъде частично превърнат в медицински център, за да се лекуват пациенти по време на пандемията от коронавирус, обявиха от клуба от Бундеслигата.

„Нашият стадион е символ на града…неговата техническа, инфраструктурна и просторна организация го правят идеалното място за подпомагане на хората, които са заразени“, споделиха в общо изявление клубните директори Ханс-Йоахим Вацке и Карстен Крамер. От ръководството на „жълто-черните“ заявиха, че са трансформирали северната трибуна на стадиона с капацитет 81 000 седящи места – този, който е срещуположно на известната „Жълта стена“ – в лечебен център в сътрудничество с местната медицинска асоциация.

Заведението ще осигурява тестове, медицински рецепти и дори първоначално лечение на диагностицираните с COVID-19. То ще бъде налично само за тези, проявяващи симптоми на заразата, и ще бъде отворено ежедневно от 12:00 до 04:00 часа. 

„По този начин, вероятните вериги на инфекция могат също да бъдат нарушени с избягването на контакт с другите пациенти, лекари и персонал в индивидуалните операции на доктор. Очевидно, първоначално ще бъде странно да отидеш на футболен стадион, когато си с треска и затруднено дишане, но ние всъщност предлагаме оптимални условия за лечение тук“, каза Дирк Спелмайер, президент на Association ot Statutory Health Insurance Physicians (KVWL).

Той добави, че стадионът ще освободи напрежението на другия специализиран за коронавирус лечебен център в северната част на града. „Сигнал Идуна Парк“ е вторият голям стадион в Европа, който ще бъде използван в борбата с вируса, след този на Реал Мадрид – „Сантяго Бернабеу“ (също с капаците от 81 000), в който ще бъде складирано медицинско оборудване. /БГНЕС

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBVB%2Fposts%2F4184405291571419&width=500" width="500" height="675" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>