Добрите приятели и бивши съотборници от националния отбор на България Мартин Петров и Димитър Бербатов за малко са щели да заиграят и в един клуб. За това разкри някогашният мениджър на "Тотнъм" Мартин Йол. За провалената сделка съобщава сайтът football.london, цитиран от "България днес".

През същия трансферен прозорец "шпорите" продават Майкъл Карик и Анди Рийд и разполагат с достатъчно пари за селекция. Идеята на Йол е да изгради състав, който отново да спечели място в Шампионската лига. Един от плановете му е бил да привлече качествен флангови футболист.

Целите му в тази посока са били Хари Кюъл от Ливърпул и Мартин Петров, който по това време играе в "Атлатико" (Мадрид).  Австралиецът е отпаднал рано-рано от сметките и Йол е фокусирал усилията си върху това да вземе българина. Преговорите за този трансфер са стигнали до заключителни си етап, но по ирония на съдбата сделката се е провалила заради градския съперник "Арсенал".

Според информациите Йол се е разбрал с "Атлетико" за трансфера на Мартин Петров, като условието е било "дюшекчиите" да могат да привлекат негов заместник. Планът на испанския клуб е такъв да бъде Хосе Антонио Рейес от "Арсенал". В последния момент обаче испанецът е пратен под наем за един сезон в "Реал" (Мадрид).

На следващото лято той все пак пристига на "Висенте Калдерон", което дава възможност на Мартин Петров да бъде трансфериран. През лятото на 2007 година обаче "Манчестър Сити" също търси крило и успява да спечели битката с "Тотнъм" за бившия играч на ЦСКА.