Последните големи звезди на българския футбол - Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, са били много близо да заиграят в Украйна в началото на кариерите си.

Това разкри един от топ мениджърите на родния футбол Мирчо Димитров пред Novapress.bg.

„Динамо Киев искаше Бербатов, това беше преди той да бъде продаден на Байер Леверкузен. Киевчани бяха много голям гранд, какъвто са и сега. Участваха всяка година в Шампионската лига и бяха сред топ отборите в Европа. Те взеха Георги Пеев и бяха много доволни от него. Аз бях човекът, който уреди този трансфер да се случи. Имаха интерес и към Бербо, и към Емил Гъргоров – Бадема“, коментира Мирчо Димитров.

Другият колос от Украйна - Шахтьор Донецк, пък е искал двамата Петрови. В крайна сметка обаче Мартин отиде в швейцарския Сервет, а Стилият в Селтик, след което и двамата направиха страхотни кариери в топ първенствата на Европа. Крилото игра още за Волфсбург, Атлетико Мадрид, Манчестър Сити, Болтън и Еспаньол. Стенли пък се утвърди и в Астън Вила, а в един момент беше пред трансфер и в Манчестър Юнайтед. 

„Шахтьор започна своето възраждане в края на 90-те и началото на новия век и имаха много сериозни амбиции. Те бяха набелязали Мартин и Стилиян. Искаха ги в редиците си, но тогава двамата Петрови поеха по друг път", каза още Димитров.

Други интересно нещо, което остава и до момента неразкрито е, че „миньорите“ от Донецк са имали интерес и към Марчо Дафчев още от времето по което той е бил в Локо (София).

„Това беше преди години, една зима. Можеше да отиде там, но нещата не се случиха“, каза още импресариото.