Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига. Днес ще се върнем към финала от 2015 г. в Берлин, когато за последен път Барселона вдигна Ушата след бой над Ювентус.

През 2015 г. никой не слагаше "бианконерите" в сметките. Те се класираха на 1/2-финалите, където компания им правеха фаворитите Барселона, Реал Мадрид и Байерн. И какви ли не колажи заляха интернет, че трите "лъва" се надяват да им се паднат "зебрите". Е, в крайна сметка "белият балет" "извади късмет" и беше елиминиран с общ резултат 2:3. На финала Юве срещна Барса, където за първи сезон рамо до рамо играха Лео Меси, Луис Суарес и Неймар.

Всички специалисти определяха каталунците като фаворит в Берлин, но и имаха едно на ум заради Андреа Пирло и Карлос Тевес, които дърпаха конците в "старата госпожа". Мачът обаче започна кошмарно за Юве и още в началото Иван Ракитич откри резултата. В тези минути южноамериканската кръв на Артуро Видал прегоря и главният съдия Джунейт Чакър (Турция) определени му спести изгонването, с което тотално щеше да убие интригата.

След почивката "бианконерите" здраво натиснаха съперника си и в 55-ата минута Алваро Мората се оказа на точната позиция, за да изравни резултата. Последва по-активна игра на Юве и после Пол Погба беше задържан в наказателното поле. И Чакър, за да изравни везните за ситуациите с Видал, не отсъди дузпа. При една контра в 69-ата минута Луис Суарес отново даде преднина на испанците, а в 96-ата минута Неймар оформи крайното 3:1. Така легендата Джанлуиджи Буфон отново се размина с Ушатата само на крачка от нея, а Пирло напусна терена облян в сълзи.

Това беше последният голям мач за плеймейкъра, който след това премина в САЩ. Същото се отнася и за Шави, който пое към Катар. Две години по-късно, самите футболисти на Юве сами признаха, че не са очаквали да стигнат до директния мач за трофея. От своя страна Барса имаше много по-голям опит, огромно самочувствие и точно тези два компонента се оказаха решаващи за победителя.

С успеха пък Барса спечели пети трофей в Шампионска лига след 1992, 2006, 2009 и 2011 г. и се изравни по този показател с Байерн и Ливърпул, който вече има 6 триумфа след миналогодишната победа над Тотнъм на финала.

От своя страна това беше шести загубен финал за Юве в турнира, а те вече са 7 след 1:4 от Реал Мадрид през 2017 г. Никой друг отбор в историята не е падал толкова много пъти в решаващия мач за КЕШ/ШЛ.


Ювентус – Барселона 1:3

Голмайстори: 0:1 Ракитич (4), 1:1 Мората (55), 1:2 Суарес (69), 1:3 Неймар (96)

Ювентус: Буфон, Бардзали, Лихтщайнер, Евра (89 - Коман), Бонучи, Пирло, Видал (79 - Перейра), Маркизио, Погба, Тевес, Мората (85 – Йоренте)
Треньор: Макс Алегри

Барселона: Тер Стеген, Алвеш, Пике, Алба, Масчерано, Иниеста (78 - Шави), Ракитич (90+1 - Матийо), Бускетс, Меси, Суарес (90+5 - Педро), Неймар
Треньор: Луис Енрике

Берлин, ст. "Олимпиащадион"
Съдия: Джунеит Чакър (Турция)
Жълти картони: Видал, Погба (Ювентус), Суарес (Барселона)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/YuaEVk4CJr8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>