Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига. Днес ще се върнем към финала от 2014 г., когато Реал Мадрид най-накрая спечели Ушатата за 10-ти път, а след това триумфира още 3 пъти в турнира, за да се превърне в абсолютния властелин.

Ето какво се случи на финала преди 6 г.:

През 2014 г. в Лисабон "белият балет" се наложи с 4:1 над градския си съперник Атлетико Мадрид след продължения. Тогава воденият от Карло Анчелоти отбор на Реал се измъкна на косъм от загубата преди редовното време. В третата минута на даденото от съдията продължение Серхио Рамос изравни за 1:1 и прати мача в продължение, след като преди това Годин бе извел дюшекчиите.

Въпреки това Атлетико поведе в 36-ата минута, след като бранителите на „кралския клуб” сгрешиха фатално, а Икер Касияс излезе неразчетено, за да може Диего Годин да реализира с глава за 1:0. Така Годин стана и първият уругваец, разписвал се във финал на Шампионската лига. До края на полувремето Реал не успя да реагира адекватно и резултатът остана непроменен на почивката. След почивката Реал осъществи убийствен натиск и действията се водеха почти изцяло пред вратата на „дюшекчиите”. Въпреки това обаче изравнителният гол не падаше, а Карло Анчелоти дъвчеше дъвка нервно край тъчлинията.

Усилията на „белия балет” дадоха резултат в даденото 5-минутно продължение на редовното време. В 93-ата минута Серхио Рамос изравни за 1:1, след като засече с глава топката след центриране от корнер на Лука Модрич и прати срещата в продължения. В тях "белите" бяха пълен господар на терена и тотално съсипаха грохналия си съперник. В 110-ата минута Ди Мария нахлу в наказателното поле и стреля, след което Куртоа отрази удара, но топката отиде на главата на Гарет Бейл, който вкара за 2:1.

В 117-ата минута Марсело се възползва от празно пространство пред себе си, напредна и простреля Куртоа за 3:1. В последната 120-а минута на продължението Габи фаулира Роналдо в наказателното поле и португалецът сам реализира отсъдената дузпа за крайното 4:1. Двубоят завърши с доста жълти картони и сблъсъци между футболистите на двата тима, като дори треньорът на Атлетико Диего Симеоне нахлу на терена.

В крайна сметка Реал спечели така мечтаната десета титла от най-престижния европейски клубен турнири.

Реал Мадрид - Атлетико Мадрид 4:1 след продължения
0:1 Годин 36'
1:1 Рамос 90+3
2:1 Бейл 110'
3:1 Марсело 118'
4:1 Роналдо 120' дузпа

Реал Мадрид: Касияс, Карвахал, Рамос, Варан, Коентрао (59 - Марсело), Модрич, Кедира (59 - Иско), Ди Мария, Бейл, Бензема (79 - Мората), Роналдо

Атлетико: Куртоа, Хуанфран, Миранда, Годин, Фелипе Луис (83 - Алвервйрелд), Гарсия (66 - Соса), Тиаго, Габи, Коке, Диего Коста, Вия