Системата за видеоповторение в полза на съдиите (ВАР) няма да бъде използвана в мачовете от Шампионската лига през следващия сезон, съобщи пред журналистите президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"Знам, че ще има заседание на Международния борд по правилата на играта (ИФАБ). И не мисля, че те ще предпишат да използваме системата за видеоповторения в Шампионската лига. Със сигурност тази система няма да бъде използвана от нас през следващия сезон", каза Чеферин.

"Не съм против въпросната система, но на първо място трябва да проведем разяснителна кампания на всички как работи тя и на първо място на привържениците на футбола. Отлична възможност е да се направи тази разяснителна кампания по време на Световното първенство в Русия това лято. Системата може да стане един добър проект, но не бива да се бърза, добави словенският лидер на европейския футбол".

През 2016-а година ИФАБ одобри временното тестване на системата с помощта на арбитри, които стоят на маса до терена. Тя беше въведена като пилотен проект в някои първенства, които не са сред водещите- например италианската Серия Б. След това беше тествана по време на Световното клубно първенство и на турнира за Купата на конфедерациите. Някои от водещите лиги в Европа пък сезон по-късно също решиха да опитат този начин за решаване на спорни ситуации. Сериозни проблеми в момента има в германската Бундеслига при използването на тази система.