Финалистът от миналия сезон Ливърпул до последно ще трепери за мястото си на 1/8-финалите в Шампионска лига, след като загуби с 1:2 гостуването си на ПСЖ в най-заплетената група на турнира "С".

Френските богаташи спечелиха напълно заслужено на "Парк де Пренс", с което се доближиха максимално до фазата на директните елиминации. Головете за домакините вкараха Хуан Бернат (13) и Неймар (37), а точен за англичаните беше Джеймс Милнър от дузпа в самия край на първото полувреме. Това беше и единственият точен удар за мърсисайдци за всички 90 минути.

В другия мач от групата Наполи очаквано победи Цървена звезда – 3:1. В класирането италианците излязоха лидери с 9 точки, ПСЖ е с 8 т., Ливърпул с 6 т., а сърбите остават с 4 т. и със сигурност отпадат. Така сблъсъкът между англичаните и отбора на Карло Анчелоти на "Анфийлд" се очертава като директна битка за класиране напред. 


Томас Тухел заложи на атомното си трио в атака Единсон Кавани, Неймар и Килиан Мбапе, въпреки че последните двама не бяха възстановени на 100%. Важността на сблъсъка обаче накара германеца да рискува с пускането им в игра. На вратата застана Джанлуиджи Буфон, отдясно на защитата действа Тило Кеерер. 

Юрген Клоп отговори с Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане в предни позиции. В халфовата линия играха опитният Джеймс Милнър, Джорджън Хендерсън и Жоржиньо Вайналдум. 

ПСЖ започна мача отлично и още в първите минути Алисон Бекер изби няколко удара, дело на Анхел ди Мария и Тиаго Силва. В 13-ата минута вече нямаше какво да спаси гостите. При шут на Килиан Мбапе, Върджил ван Дайк застана на пътя на топката. После тя попадна в Хуан Бернат, защитникът без забавяне стреля по земя и не остави шансове на бразилския страж за 1:0!

Ливърпул отговори чрез голямата си звезда Мохамед Салах. Египетският национал пробва да изненада легендата Джанлуиджи Буфон с изстрел от трудна позиция, но мерникът му изневери. Постепенно англичаните изравниха играта, но след половин час ПСЖ организира бърза контра. Тя завърши със слаб опит на Неймар да прехвърли Алисон.

В 37-ата минута французите все пак удвоиха преднината си. Мбапе и Неймар разиграха отлично по левия фланг, след което французинът с външен фалц намери Единсон Кавани. Той засече, Алисон изби, но при добавката най-скъпият футболист в историята не сбърка и покачи на 2:0!

В самия край на полувремето Ди Мария спъна в наказателното поле Садио Мане. След известни колебания главният съдия Шимон Марчиняк от Полша отсъди дузпа. Зад топката застана Джеймс Милнър, който с удар в дясната част на вратата преодоля Буфон и върна Ливърпул в мача – 1:2!

Малко след подновяването на играта Маркиньос вкара трети гол за ПСЖ, но той беше правилно отменен за засада. После интересни положения липсваха, като гостите имаха леко надмощие в търсене на изравняване, докато французите разчитаха на контри. В 70-ата минута Маркиньос надскочи Деян Ловрен след корнер, но Алисон изби.

В 77-ата минута Юрген Клоп направи офанзивна смяна в търсене на поне точка. Джердан Шакири се появи на мястото на Милнър. Това обаче не даде нужния резултат и ПСЖ спечели мача с 2:1.

ПСЖ – Ливърпул 2:1

Голмайстори: 1:0 Бернат (13), 2:0 Неймар (37), 2:1 Милнър (45-д)

ПСЖ: Буфон, Бернат, Кимпембе, Силва, Кеерер, Маркиньос, Верати, Ди Мария (65-Алвеш), Мбапе (85-Рабио), Неймар, Кавани (65-Чупо-Мотинг)
Треньор: Томас Тухел

Ливърпул: Алисон, Гомес, Ловрен, Ван Дайк, Робертсън, Милнър (77-Шакири), Хендерсън, Вайналдум (66-Кейта), Мане, Салах, Фирмино (71-Стъридж)
Мениджър: Юрген Клоп

Париж, ст.: "Парк де Пренс"
Съдия: Шимон Марчиняк (Полша)
Жълти картони: Верати, Неймар (ПСЖ); Вайналдум, Гомес, Стъридж, Ван Дайк, Робертсън, Кейта (Ливърпул)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ObftKwNjZTk" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>