Европейският клубен шампион Реал Мадрид победи с 2:1 Аякс в първи 1/8-финален мач от Шампионска лига.

Сблъсъкът в Амстердам не мина без спорни съдийски решения. В 38-ата минута, при резултат 0:0, Душан Тадич вкара за домакините, но голът беше отменен за засада от главния рефер Дамир Скомина, който се консултира с ВАР.

След двубоя холандците имаха сериозни претенции относно решението на словенеца. Gol.bg се свърза с бившия международен съдия Детелин Баялцалиев, който каза експертното си мнение. 

"Чиста засада", заяви Детелин Баялцалиев пред нашата медия, след което обоснова и категоричното си мнение. "Душан Тадич пречи на Тибо Куртоа да се намеси. Влияе на играта. Точната формулировка на ситуацията е: "С положението пречи на вратаря да играе с топката". И дали стражът щеше да спаси, ако не му се пречеше, или щяха да му вкарат гол, не можем да гадаем. Това е съвсем друг въпрос", обясни бившият международен съдия.

Относно системата ВАР, той е на мнение, че върши добра работа, но трябва да се ошлайфа. "Полезна е, стига да се тълкува правилно. На световното първенство в Русия имаше грешки след намесата й. Спомням си, че това се случи на мача Сърбия – Швейцария (1:2). С времето ВАР ще се изчисти, системата е полезна за точността. Минусът й е, че пречи на играта, която се накъсва от спиранията. С това пречи на играта. Технологиите навлизат все повече във футбола и е нормално да има и ВАР", завърши Баялцалиев.