Представители на европейските футболни лиги на 29 държави се обявиха срещу големите реформи в Шампионската лига, като поискаха ключовите аспекти на състезанието да останат непроменени.

За разлика от последните предложения на Асоциацията на европейските клубове (EКA), хората от Лигите настояват квалификациите по пътя към групите на елитното клубно състезание да остава на базата на националното представителство като се прави изключение, когато е необходимо за победителя от предходния сезон.

От Лигите също така искат груповата фаза да остане в сегашния си формат и мачовете да се играят само в средата на седмицата. От друга страна Европейската клубна асоциация предлага групите да бъдат разширени до такива с по 8 отбора и въвеждане на мачове през уикендите от 2024 година.

Предложената промяна от Лигите е четирите най-добри нации в ранглистата на УЕФА в момента Англия, Испания, Германия и Италия да се откажат от едно от местата си и да имат по три квоти вместо четири.

И също така се призовава за по-справедливо разпределение на приходите с клубовете, които играят във втория по сила турнир на УЕФА - Лига Европа и предложеното за въвеждане трето ниво Лига Европа-2, което също да има завишаване на наградния фонд.

Според информация на ДПА, управителното тяло на УЕФА ще вземе решение за евентуални промени във форматите на своите състезания за 2024 година едва след края на Европейското първенство през 2020 година.

Самата УЕФА иска да обнови клубните си състезания от 2024-а година нататък и в момента работи с Европейската клубна асоциация за възможни формати. Но също така Европейските футболни лиги обясниха, че имат за основна цел богатствата от доходоносните клубни състезания в Европа трябва да се разпределят по-равномерно в бъдеще и всяко разширяване не трябва да струва скъпо или да отнема от интереса към местните лиги.

Първоначалното предложение на Европейската клубна асоциация, което не е било никога оповестено, но има свидетели за това - е за тристепенна обща европейска лига с влизане и изпадане между дивизиите. Най-високият ранг ще бъде новата версия на Шампионската лига, но 24 от 32-те отбора ще запазят местата си за следващия сезон, нарушавайки традицията, че класирането за там се постига чрез спечелване на място във вътрешното първенство. Именно това се сочи за обезличаване на местните първенства и предизвика яростната опозиция от европейските национални лиги.

Другото нещо, което не се хареса на ръководствата на Лигите е, че във финансово отношение ще има клубове, които са по-богати от целите първенства и това на практика ще ги направи неконтролируеми, пише БТА.

"Европейските лиги подкрепят иновациите във футбола, включително развитието на Шампионската лига на УЕФА", се казва в документ, който представя принципите му.

"Те обаче трябва да са при условие, че всякакви промени допринасят за растежа на професионалния футбол като цяло, а не само за много малко участници в този процес".