Челси стана последният полуфиналист за ФА Къп, след като в оспорван 1/4финал надви Лестър с 2:1 като гост и след продължения, осигурявайки си участие на „Уембли“. 
 
Влезлият от пейката Педро вкара ключовия гол в края на първото продължение, след като преди това Алваро Мората бе вкарал за лондончани, а Джейми Варди бе изравнил. 
 
Като цяло мачът бе равностоен и Лисиците играха много добре, но гостите се оказа по-прецизни във важните моменти и така стигнаха до последните 4 тима в турнира. 

Още в началото Олбрайтън стреля опасно, но покрай вратата. Лестър стоеше добре и сблъсъка се развиваше равностойно, като последваха минути без да има опасности пред двете врати. 

 
Гостите не успяваха да стигнат до ситуации пред Шмайхел, след като Лисиците действаха солидно в дефанзивен план. В 20-ата минута Ндиди опита късмета си от дистанция, но Кабайеро нямаше проблеми и спаси. 
 
Едва в 27-ата минута Челси стигна до нещо по-опасно, когато Алонсо намери Мората, а той отправи удар, но не затрудни особено Шмайхел. Последваха отново равностойни минути, като в 38-ата минута Варди бе на път да се измъкне зад защитата, но Кабайеро много придвидливо пресече. 
 
Челси успя да нанесе сериозен удар в 42-ата минута при контра. Тогава Марез загуби пред наказателното поле на гостите, а Рюдигер веднага подаде на Уилиан, който спринтира мощно. Последва отличен пас вляво към Мората, който напредна и с техничен удар в обратния ъгъл реализира първия си гол за отбора от декември миналата година. 
 
Веднага след почивката Кабайеро пак пресече подаване към Варди, но изчисти топката в краката на Марез, който опита да прати топката в опразнената врата, но я прати покрай нея. Това определено бе сериозен пропуск. 
 
Няколко минути след това Ндиди даде отлична топка на Варди, който стреля с глава, но над вратата и също направи сериозен пропуск. Лисиците продължиха да действат активно и в 75-ата минута усилията им бяха възнаградени. Марез центрира от аутлинията, но ударът на Варди бе блокиран. Последваха обаче два опита на Ибора, като вторият бе спасен от Кабайеро, но при добавката Варди изравни с удар през ръцете на вратаря. 
 
Челси нямаше късмет да си върне аванса, когато в 80-ата минута Мората стреля в напречната греда, но така или иначе бе в засада. Варди пък прати топката в Кабайеро от добра позиция и пропусна да вкара втори гол. Шмайхел също имаше работа, като в 87-ата минута на два пъти спаси удари на Мората и така прати мача в продължения. 
 
В началото на първото реферът използва ВАР при ситуация, при която Варди неволно удари Фабрегас, но след това играта продължи. Добрите ситуации обаче липсваха, като Педро стреля неточно в един случай, но реално нямаше нищо сериозно. 
 
И точно преди края на първото продължение, Челси вкара отново. Канте прати добра топка в наказателното поле, където Педро изпревари Шмайхел и отклони в мрежата. 
 
Лестър натисна във второто продължение и претендираше за дузпа за игра с ръка след удар на Марез, но след като се консултираха с ВАР съдиите не отсъдиха такава. Центриранията обаче не носеха успех на Лестър и в крайна сметка Антонио Конте се зарадва от трудния успех и място сред последните 4 в турнира. 
 
Лестър – Челси 1:2
 
0:1 Мората 42
1:1 Варди 75
1:2 Педро 105
 
Лестър: Шмайхел, Симпсън (106 Диабате), Морган, Магуайър, Чилуел, Ибора (106 Адриен Силва), Ндиди, Марез, Олбрайтън (115 Грей), Ихеаначо (68 Оказаки), Варди
Челси: Кабайеро, Аспиликуета, Кристенсен (102 Кейхил), Рюдигер, Моузес, Канте, Бакайоко (46 Фабрегас), Алонсо, Уилиан (91 Педро), Азар, Мората (105 Жиру)