Бог обърна гръб на Саутхемптън, след като Светците изпуснаха преднина от 2:0 и загубиха с 2:3 от Челси в ключов двубой за оцеляване. 
 
Всичко вървеше добре за домакините от „Сейнт Мерис”, след като в 60-ата минута те увеличиха преднината си и изглеждаха близо до много важни 3 точки в този мач от 34-ия кръг на Висшата лига. 
 
Оливие Жиру обаче се появи в игра и вдъхнови гостите за страхотен обрат, след който те увеличиха актива си до 60 точки, но остават на 7 от Топ 4 при равен брой мачове с Ливърпул. В същото време Саутхемптън остана в зоната на изпадащите с 28 точки, на 3 от 17-ата позиция. 

В състава на Челси имаше промени в защитата, в която се завърна Андреас Кристенсен. Давиде Дзапакоста също стартира на мястото на Виктор Моузес. За домакините дебют във Висшата лига направи Ян Беднарек, който замени наказания Джак Стивънс. 

 
Гостите овладяха топката в първите минути, но чистите положения липсваха. Домакините дебнеха за контри, но приоритетът за тях бе работата в отбрана, като в една ситуация Йошида блокира удар на Азар. Свободен удар на Уилиан пък не успя да бъде засечен от Мората. 
 
Светците обаче нанесоха удар в 21-ата минута, когато поведоха. Райън Бъртранд бе изведен отляво зад гърба на Дзапакоста, надбяга Аспиликуета и върна към Тадич, който не пропусна да прати топката в мрежата. 
 
Голът даде импулс в играта на домакините и Бъртранд центрира опасно, но Куртоа успя да се справи. Все пак в 27-ата минута Мората се оказа на добра позиция, но не бе точен след пас на Дзапакоста. 
 
Последваха равностойни минути преди в 37-ата Лонг да овладее една дълга топка, Аспиликуета успя да пресече и Уорд-Праус стреля, но Куртоа изби. При добавката Тадич не се справи, но така или иначе бе в засада, така че дори и да бъде вкарал голът нямаше да бъде зачетен. 
 
Малко преди почивката Алонсо имаше късмет да не бъде изгонен, след като атакува грубо Лонг с бутоните в прасеца, но Майк Дийн му показа само жълт картон. Така паузата дойде при аванс за домакините. 
 
След паузата двубоят продължи да бъде интересен и двуостър преди в 60-ата минута дебютантът Ян Беднарек да хвърли феновете на Светците с екстаз с гол в дебюта си. Уорд-Праус изпълни свободен удар и защитникът се оказа непокрит на далечната греда, за да отбележи за 2:0. 
 
Конте реагира с две смени, като пусна Жиру и Педро и това се оказа отличен ход, който промени всичко. В 70-ата минута французинът намали изоставането, когато се измъкна между централните защитници и отбеляза след пас на Алонсо. 
 
В 75-ата минута шокът за Светците стана пълен. Уилиан прати топката в наказателното поле, където Азар овладя с отлично първо докосване, след което стреля в далечния ъгъл за 2:2!
 
Катастрофата за Саутхемптън дойде в 78-ата минута, когато лондончани вкараха отново. След бързо изпълнен свободен удар последва центриране, Аспиликуета и Кейхил играха с глава, след което Жиру успя да стреля в куп от играчи и да прати топката във вратата – 3:2 за Челси. Какъв обрат само!
 
До края Хьойберг засече центриране на Бъртранд при една ситуация, но Куртоа не бе затруднен, а след това белгийският вратар отрази и удар на Симс, за да гарантира победата на Челси след тази драма. 
 
Саутхемптън – Челси 2:3
 
1:0 Тадич 21
2:0 Беднарек 60
2:1 Жиру 70
2:2 Азар 75
2:3 Жиру 78
 
Саутхемптън: Маккарти, Беднарек (92 Габиадини), Йошида, Хьод, Седрик, Ромеу, Хьойберг, Уорд-Праус, Бъртранд, Тадич (84 Симс), Лонг
Челси: Куртоа, Аспиликуета, Кристенсен, Кейхил, Дзапакоста (62 Педро), Канте, Фабрегас, Алонсо, Уилиан, Азар (86 Моузес), Мората (62 Жиру)