Челси забрани достъпа до стадиона в Прага на срещата с местния Славия в Лига Европа на трима от своите фенове. Те не са били допуснати до съоръжението в четвъртък вечер заради видео, в което обиждат звездата на Ливърпул Мохамед Салах.

Египтянинът е станал обект на расистки обиди и дискриминация, като участниците във видеото скандират "Салах е бомбаджия".

Общо шестима са феновете на Челси във видеото, разпространено в социалните мрежи. Тримата идентифицирани не са допуснати до стадиона. От клуба добавиха, че работят за разпознаването и на останалите трима, които да бъдат предадени на органите на реда.

Челси си сътрудничи още с полицията, както и с Ливърпул за изясняване на случая. Салах игра за Челси в периода 2014-2016 година. Той записа 19 мача и вкара два гола за сините, като беше пращан под наем във Фиорентина и Рома. След това римските "вълци" го откупиха, а през 2017 г. Салах премина в Ливърпул.

"Лицата са установени и ако те са притежатели на сезонни карти или членове на клуба ще получат постоянна забрана за посещение на "Стамфорд бридж", заявиха от Челси.

Случката идва само дни преди двубоя между двата тима във Висшата лига. Ливърпул приема сините на "Анфийлд" в неделя в ключов мач за развитието на битката за титлата. 

"Такова поведение е неприемливо и няма място на стадионите и изобщо в нашето общество. Жертвите на подобни престъпления са повече, отколкото хората си мислят", коментират от Ливърпул.

През ноември организацията Kick It Out публикува доклад, според който случаите на расизъм и хомофобия в английския футбол са се увеличили с 11%, пише "Дневник". След това имаше няколко случая с подобни изцепки. По нападателят на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг беше хвърлен банан, а Рахим Стърлинг от Манчестър сити и Айзак Съксес от Уотфорд обиждани от фенове на други отбори.

Преди няколко седмици и английските национали бяха обиждани на расистка основа в европейска квалификация срещу Черна гора в Подгорица.

Това не е първи подобен случаи с фенове на Челси през сезона. През януари УЕФА обяви, че разследва клуба заради расистки обиди на феновете му в мача срещу "МОЛ Види" в Лига Европа.