Още по темата

 

Среднощни срещи решават бъдещето на футболния ЦСКА. Футболният гранд е на командно дишане, а в края на седмицата се появи светлина в тунела.

Още по темата

 

Привърженици на отбора написаха писмо до бизнесмена Васил Божков с молба отново да се върне начело на тима. Един от най-богатите българи веднага свика среща с партньори и активисти на "червения" тим, за да вземе решение дали ще поеме издръжката на клуба.

Още по темата

 

Удачно ли е завръщането на Васил Божков? По темата в "Сблъсък" се кръстосват мненията на Красимир Ангелов и Александър Попов от Dnes.bg.

Божков – последният шанс за спасение на ЦСКА

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Първенството завърши, а бъдещето на ЦСКА остава все така неясно. "Червените" не получиха лиценз за новия сезон сезон в „А“ група, а ръководители и фенове на "Българска армия" търсят всякакви пътища за спасение на "армейците". Като потенциални спасители на 31-кратните шампиони отново се завъртяха познати имена като Гриша Ганчев и бившият собственик на отбора Васил Божков.
Последният вече посочи, че ще обмисли сериозно своята реакция след писмото на феновете от тази седмица. А в обществото се появи въпросът – трябва ли Божков да се завърне на бял кон на "Българска армия".

Истината е, че само бизнесмен със стабилни финанси може да успокои положението в ЦСКА на този критичен етап. И ако има подобен шанс, едва ли има по-подходяща кандидатура от един от най-богатите българи.

Още повече, че ситуацията на "Армията" е доста позната на Божков, който прекара 7 години като ръководител на "червените“. През това време ЦСКА стана 2 пъти шампион, а след напускането му „армейците“ станаха шампиони само веднъж – през сезон 2007/2008 година. И от тогава са "без ръка" в първенството – вече 7 години.

Факт е обаче, че по време на престоя си на "Армията" Божков често бе нападан от феновете за начина, по който управлява клуба. Но в това има и някакъв плюс – той знае много добре къде са подводните камъни в отбора и откъде съскат змиите. А освен това е факт, че голямото потъване на „червения“ клуб започна точно когато богаташът си тръгна от клуба и начело на него започнаха да се изреждат всякакви съмнителни бизнесмени.

И всички близки до клуба видяха, че ако с Божков е било зле, без него нещата станаха ужасно по-зле. А можеше и да не станат такива, ако на "Армията" имаше читави управници. Затова хубав или лош, Васил Божков остана едно от последните възможности за спасението на ЦСКА в този момент. Другото решение е ясно – започване на чисто от долните дивизии. Защото ЦСКА ще го има! Въпросът е как и къде!

 

Васил Божков и ЦСКА са несъвместими

Александър Попов, Dnes.bg

Ясно е, че удавникът е готов да се хване и за сламка. Ясно е, че Васил Божков е бизнесмен, който може да си позволи да извади ЦСКА от блатото. Но трябва ли бизнесменът да си сложи отново таралеж в гащите?

Фенове, журналисти и активисти се опитаха да го трогнат с писмо за спасението на клуба. Но забележете, сред тези хора има и такива, които го плюеха под път и над път по време на предишното му управление в ЦСКА. Тогава го обвиняваха за черно тото, как се продавал на вечния враг Левски, как бил левскар и подготвял клуба за закриване. Не беше толкова отдавна, когато "Армията" се огласяше с викове "Говедо" по адрес на Божков. И сега същите му се умилкват с надеждата да спаси клуба.

Няма смисъл да обясняваме подобно поведение, всеки сам си носи отговорността. Ако Божков се върне повторно бъдете сигурни, че в даден момент плочата ще се завърти отново, още повече, че змиите в Борисовата градина вече 25 години не спират да съскат. Ще се припомня как той е левскар, независимо, че неговият син Антон е "червен" и именно той може да стане лице на новия ЦСКА.
При положение, че бизнесменът налее милиони в "червения" клуб ще спечели футбола.

Защото ЦСКА ще остане в "А" група и ще бъде конкурентен. Самият Божков не е ясно дали ще го превърне в успешен бизнес модел, но трябва да бъде готов за нови атаки от страна на феновете. Защото хората около Дучето са зад него, други фракции пък се бореха неистово срещу него.

В началото със сигурност ще бъде приеман като месия, но при бъдещи неуспехи гаранция ще се превърне в синия Троянски кон, дошъл да закрие окончателно ЦСКА. За съжаление на най-крайните фенове се даде твърде много власт и в много от случаите те решават съдбата на собствениците. А ЦСКА и Божков вече един път показаха, че са несъвместими...

Важен е и Вашият глас в сблъсъка