Големият капитан на ЦСКА Георги Димитров-Джеки говори пред "Тема спорт" във връзка с треньорския въпрос на "Армията" - какви трябва да са приоритетите пред лятната селекция, както и какви грешки бяха допуснати през изминалия сезон.
 
- Г-н Димитров, какво е Вашето виждане за следващия треньор на ЦСКА? Българин или чужденец е по-добре да бъде назначен?
 
- Най-важното е да бъде назначен точният човек. Българин или чужденец, това не е от толкова голямо значение. Въпросът е следващият треньор да има подход към футболистите, да умее да комуникира добре с тях, да ги мотивира подобаващо. В момента ЦСКА има нужда от събуждане, защото се видя регрес в играта през пролетта. В Левски пък се случи обратното -започнаха слабо, но напоследък играят нелошо като за нашето първенство и тепърва ще стават по-силни. Новият треньор на ЦСКА ще има много работа. И селекция трябва да се прави, и представянето да се подобрява, а време няма и първият мач в Европа наближава. Иначе сривът в ЦСКА е ясно кога настъпи – в мача в Разград в началото на април, който ние някак си го изпуснахме. Топката трябваше да се рита в трибуните. Не може да не си способен да задържиш аванс за 4-5 минути. Обаче как да стане? Треньорът докато каже на преводача, той докато информира футболистите... А и в такива мачове трябва да си врял и кипял, да имаш опит в тях, да знаеш какви указания да даваш. ЦСКА можеше да стане първи, но всичко замина в Разград. Така че е време да сядат и да мислят какво да правят. Празниците свършиха, време е за решения. Като няма резултати в ЦСКА, каквото и да говориш, няма значение. Като не си първи - провалил си се.
 
- Сред обсъжданите имена за треньор на отбора е Красимир Балъков. Какво е мнението Ви за него?
 
- ЦСКА няма да сбърка с Балъков. Краси е сериозен човек, голяма фигура и футболист. Отношението му е много професионално, познава се с ръководството, има подход към играчите. Уравновесен човек е, умее да комуникира с футболистите. Голям негов плюс е, че знае португалски, а виждаме, че значителна част от селекцията на ЦСКА е именно от тази страна и от Бразилия. Това, че няма успехи като треньор досега, не означава, че ще се провали в ЦСКА. Все пак Балъков е водил отбор в Бундеслигата, работил е и в един от грандовете на хърватския футбол Хайдук Сплит. Натрупа достатъчно опит. Така че нещата са му ясни и няма какво да го изненада. В България няма да дойде Мауриньо или Зидан. Балъков е достатъчно голяма фигура, а ЦСКА се нуждае от подобна личност, която да застане начело на отбора.
 
- Къде трябва да се подсили ЦСКА през лятото?
 
- Навсякъде има нужда от подсилване ЦСКА. Въпросът е, че успешната селекция е сбор от много компоненти. Лошото е, че няма време до старта на подготовката, а вече трябва да се взимат крайни решения. Как обаче да се вземат, като не е назначен треньор... Тези въпроси се проточват, което не е никак хубаво. Във връзка със селекцията искам да отбележа, че е безсмислено да излизаме с патриотични приказки как трябва да налагаме юноши и български момчета. Вижда се, че ЦСКА се нуждае от класа, а тази класа няма да дойде от България. В съвременния футбол най-нормалното нещо на света е да взимаш чужденци. Така че да ги зарежем лозунгите и сладките приказки и да гледаме реалностите. Време е за резултати. Никой няма да те чака в ЦСКА, а на публиката й поомръзва без трофеи. Въпросът е отборът да заиграе добър, приятен за публиката футбол. А не да правиш равен с Пирин на "Армията". И да гледаш някакви бездушни чужденци, които не знаят какво правят в ЦСКА. Макар че и доста от българските футболисти в отбора също не стават за ЦСКА. Така че не са само чужденците. Ключът към селекцията е да се вземат двама-трима истински класни футболисти, които да дърпат отбора напред. В Разград ги имат и затова са шампиони - за мен там най-добрите са Мисиджан и Кешерю. Двама такива ти стигат да градиш около тях и да дърпат отбора. За България е напълно достатъчно.
 
- Виждате ли израстване при Божидар Чорбаджийски, който е юноша на ЦСКА и вече трети сезон е твърд титуляр в тима?
 
- Просто не става за ЦСКА и не знам защо все още е в отбора. Добро момче е, наше момче е, но за ЦСКА си има определено ниво и изисквания.
 
- Вече казахте, че загубата на отбора в Разград е била разковничето на сезона. Какви други грешки бяха допуснати?
 
- Най-големият проблем според мен беше търсенето на вината в другите. Ти имаш само един съперник и той е другият отбор на терена. А не съдиите и прочие. А когато си търсиш оправдания във външни фактори, това започва да влияе и на футболистите. Те го усещат и също започват да се извиняват с това нещо. Освен това, за да няма резултати втора поредна година в ЦСКА, значи нещо в самата организация на клуба куца. Нямам предвид като финанси - там всичко е перфектно. Но надолу по структурата изглежда има някакви пробойни. Според мен, като страничен наблюдател, липсват необходимият ред и дисциплина на терена. Видяхме някои доста безотговорни прояви на футболистите, някои много леко изкарани картони, които се натрупват с течение на сезона и после тежат, още повече когато на пейката нямаш достатъчно решения. В тази посока трябва да се поработи. Балъков може да подобри дисциплината на терена. Ще дам u пример за лоша организация извън терена - основните ни играчи преди най-важния мач през сезона в Разград боядисваха яйца и правеха някакви обиколки из Каварна. Що за приумица? Вместо да мислиш за двубоя, ти се разсейваш с ненужни неща. Не се прави така. Има време за всичко, но трябва да се знае кога какво е удачно. Сега пак ще кажат, че нападам ЦСКА и прочие, но не е така. Има неприязън срещу хората, които казват това, което мислят. Аз уважавам отбора и усилията, които се полагат в клуба, но трябва да се направят някои промени, за да има успехи.
 
- Защо не присъствахте на юбилея?
 
- Имам своите причини, реших да не съм под прожекторите. Аз мнението си за ЦСКА го казах още преди две години и не се е променило. ЦСКА си е ЦСКА. Виждаме къде е публиката. Ние едно време и ЦДНА сме били, и ЦДНВ... Тези приказки не знам защо изобщо още ги дъвчем.