Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за "Тема Спорт" във връзка с представянето на отбора. Той коментира двубоя с Витоша Бистрица, играта на армейците в гостуванията, както и предстоящата среща с Локо Пловдив на "Лаута". Пенев изтъкна проблемните моменти в играта на армейците. Големият бранител и треньор на ЦСКА и националния отбор не присъства на мача с Витоша за купата, но го проследи по телевизията.

Г-н Пенев, какъв е коментарът ви за представянето на ЦСКА срещу Витоша? Като че ли това беше победа най-вече за поемане на глътка въздух?

- Мачовете за първенството и купата са различни, но от тях можем да извадим общ извод за представянето на ЦСКА - трябва повече блясък в играта. Тази победа е хубава най-вече, за да се поотпусне малко напрежението около отбора. Насъбра се такова покрай равенството с Берое. Но го разбирам. Както казах - нужен е по-голям блясък в играта. Трябва да се представяме по-добре, за да може отборът да получава повече обич от страна на публиката. Кой тренира, кой не тренира - това привържениците не ги интересува. Те искат, когато отидат на представлението, да видят добра игра. Футболистите трябва да се раздават максимално, със своето представяне най-малкото трябва да покриват разноските, които се правят за тях от страна на ръководството. Тези приказки са стари като света, но е добре да се напомнят, защото явно има нужда.

На какъв жребий за купата се надявате?
- Дали ще е лек, дали ще е тежък, това не бива да има никакво значение. Ние сме ЦСКА. Каквото дойде, отборът е задължен да продължи напред. Пък и като гледаме мачовете в първенството, трудно можем да говорим за лек жребий. Стига с този избор. Кой да дойде, че да се класираме на полуфинал? Требич, Мировяне и Говедарци ли?! Всеки мач е важен, но за мен първенството е по-важно. Забелязва се тенденция, че като излезем извън столицата, губим точки. Щом си марка номер едно в България, не бива да допускаш да ставаш трета - това по отношение на класирането го казвам. Ще отбележа, че от страна на ръководството просто няма какво повече да искаме. Видяхме какво направи г-н Ганчев наскоро, виждаме, че се взе решение и за базите, всичко е наред. Но на терена се получи малко лоша картина и феновете не търпят много. Нашите привърженици са по-различни, както са тези на Левски, на пловдивските отбори... Историята повелява, цял свят ни знае, че сме шампиони. Името ЦСКА всеки го знае. Само онези от 48-а не разбраха кое е истинското ЦСКА...

Как си обяснявате представянето на отбора в гостуванията?
- Знам ли, идва есенно време. В този клуб обаче не може да те хваща хремата. Тук нямаш оправдание. Като не можеш с десния крак, ще подаваш с левия. Трябва да намериш начин да се оправиш. Ако трябва, пусни схема с един защитник по-малко, пък дай по-голямо напрежение в атака.

Има ли футболисти, които бихте могли да отличите за представянето им този сезон?
- Да вземем един Бодуров - ако продължава така, и през следващите 5 години ще е най-добрият у нас на този пост. Той заслужава похвали.

Сега предстои ново гостуване на ЦСКА - срещу Локо Пловдив. Какви са очакванията ви за двубоя? И какви са впечатленията ви от съперника? Вие сте приятели с президента Крушарски...
- Много сериозен мач. Виждаме, че и Локото са малко на етапи, един мач са добре, после не чак толкова. Но и те са традиционен клуб, да не споменаваме какви фигури са имали - Бонев, Гочо Василев... И при тях има трудности, колкото искаш. Президентът се бори със стадиони, игрища, нови играчи, не му е лесно. Но вярвам, че нашите футболисти в ЦСКА ще се представят по-добре. Нека да знаят, че излизат срещу сериозен отбор. Но трябва да разчитаме само на себе си. Да за твърдим славата на нашия велик клуб, особено в този етап, в който ръководството реши всички организационни въпроси.

Има ли поводи за притеснение с оглед играта на ЦСКА в гостуванията този сезон?
- Като че ли наистина започнаха да стават проблем тези гостувания. Отборът трябва да отговори на действията на ръководството. Вярвам, че ще се подобрим.