ЦСКА постигна много важна победа с 3:1 като гост над Етър Велико Търново в мач от 25-ия кръг на Първа лига.

"Червените" стигнаха до успеха през второто полувреме, когато демонстрираха отличен футбол. Жоржиньо откри резултата в 65-ата минута, а малко след него дежурния си гол вкара и Али Соу (69).

С основна заслуга за двете попадения беше Тиаго Родригес, който възвръща страхотната си форма от миналия сезон. В 75-ата минута Даниел Младенов върна надеждите на "болярите", но по-късно Соу оформи крайния резултат. 

Така ЦСКА събра 54 точки и притисна Левски и Лудогорец, които се изправят един срещу друг утре на "Герена". Етър остава с 37 точки и изгуби шансове за класиране в Топ 6 след разделянето на първенството.  

Вижте класирането в Първа лига!


Красимир Балъков не можеше да разчита на Пламен Гълъбов и Никола Колев, които са собственост на ЦСКА и нямаха право да играят. Техните места заеха съответно Иван Скерлев и Румен Руменов, който също е бивш играч на "червените".

В състава на Любо Пенев имаше две изненади. Валентин Антов беше предпочетен пред Божидар Чорбаджийски за партньор в центъра на защитата на завърналия се след лека контузия Николай Бодуров. Изтърпелият наказание заради червения картон срещу Левски (0:1) Едвин Джеси седна на пейката, вместо него игра Жоржиньо.

Мачът започна накъсано, но първият точен удар не закъсня. Али Соу овладя, забави топката, за да изчака Тиаго Родригес да напредне. Последва пас към португалеца, който стреля, но слабо и Христо Иванов спаси без проблеми.

После ЦСКА продължи да доминира, но не можеше да пробие добре подредената защита на Етър. Две от опасните атаки завършиха със засади на Соу и Жоржиньо. В 27-ата минута домакините стигнаха до фаул на удобна позиция, но изстрелът на Георги Сърмов попадна в стената.

Първата реална голова възможност беше за "виолетовите". След малко повече от половин час игра Жоржиньо увисна, Крум Стоянов се възползва и потърси далечния ъгъл на Витаутас Черниаускас. Шутът му обаче премина на сантиметри от целта.

В 37-ата минута Сърмов отправи страхотен изстрел, но вратарят на "червените" с отлична намеса изби в корнер. Последва заучено положение, този път Черниаускас увисна, но защитата на ЦСКА все пак изчисти. 6 минути след подновяването на играта Тиаго отправи истински снаряд от фаул, но горната греда спаси търновци.

Столичани продължиха да играят по-добре през второто полувреме и в 63-ата минута Кристиан Малинов пусна чудесно подаване, с което елиминира цялата защита на Етър, но Соу не успя да засече топката от движение. 120 секунди по-късно нямаше какво да спаси Етър. След поредица от грешки в отбраната, Соу намери Жоржиньо, който с удар с едно докосване матира Иванов за 1:0!

Веднага след това Тиаго беше изведен през зоната на Иван Скерлев и стреля, но този път вратарят спаси. В 69-ата минута "червените" стигнаха до втори гол, с който сложиха точка на спора. Тиаго изведе Соу, който овладя и сам срещу Иванов не сбърка, за да покачи на 2:0!

В 75-ата минута Етър се върна в мача. Резервата Милчо Ангелов свали с глава към Даниел Младенов, който от непосредствена близост не сбърка, за да намали на 1:2! Малко след това Тиаго нацели гредата, но при добавката Соу оформи крайния резултат! В продължението официален дебют за ЦСКА направи 16-годишният Мартин Смоленски. 

Етър - ЦСКА 1:3

Голмайстори: Жоржиньо (65), 0:2 Соу (69), 1:2 Младенов (75), 1:3 Соу (81)

Етър: 1. Иванов, 14. Скерлев, 5. Сърмов, 84. Илиев, 25. Стоянов, 21. Василев, 8. Руменов (84-Ив. Стоянов), 11. Младенов, 88. Боджадж, 17. Мане, 10. Батрович (71-Ангелов)
Треньор: Красимир Балъков

ЦСКА: 30. Черниаускас, 19. Турицов, 5. Бодуров, 26. Антов, 24. Томаш, 15. Малинов, 16. Бикел, 17. Енрике (76-Джеси), 20. Тиаго, 7. Жоржиньо (90-Смоленски), 22. Али Соу (85-Евандро)
Треньор: Любо Пенев

Велико Търново, ст.: "Ивайло"
Съдия: Никола Попов
Жълти картони: Скерлев, Стоянов (Етър); Жоржиньо (ЦСКА)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=e909cc7c1a" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>