Когато чуят името на Миодраг Йешич  в сърцата на „червените” фенове винаги нещо трепва. Специалистът донесе 30-ата титла на тима през 2005 г. За последно той бе у нас през 2018 г. за 70-годишнината на ЦСКА. Пред „Меридиан Мач" наставникът разкри своето мнение за битката за титлата в България. 

- Г-н Йешич, как сте и какво правите?

- Имам си разговори с различни клубове. Можех да дойда преди една-две седмици в България, но не успях, защото имах работа. Ако не се разбера с клуба, с който сега преговарям, ще дойда със сигурност на мач на ЦСКА. Има достатъчни дербита до края на сезона - две с Левски, едно с Лудогорец, дай Боже и финал за Купата на България.

- Да не говорите с някой български клуб...

- Засега, не. Истината е, че нищо предварително не мога да кажа. Когато е готово, ще можем да говорим. Истината е, че имам много контакти и с България, имам много приятели. Няма да е нещо ново, ако започна работа в български клуб.

- Следите ли случващото се в българския футбол?

- Гледам мачове, когато мога. Проследих двете срещи на ЦСКА с Лудогорец.

- На „Армията" са доволни, защото отстраниха „орлите" от турнира за Купата на България и запазиха разликата в класирането.

- Така е. Истината е, че в Лудогорец има спад, не само в тези мачове конкретно. Това не е старият Лудогорец, който с лекота ставаше шампион. Те и сега могат да изиграят силно даден мач, но след това им пада формата. Няма го онова постоянство, което отчайваше конкурентите за титлата в предходните сезони. Само им вижте началото на годината и изгубените точки срещу Верея, Ботев (Пд) и Черно море. Преди такова нещо бе невъзможно.

- Какъв е шансът на ЦСКА за титлата?

- Има шансове и нищо не е сигурно на върха. Всеки мач е дерби, защото има малка разлика в качествата на отборите. Два са обаче тимовете, които ще се борят за златото — ЦСКА и Лудогорец. Ако сега ЦСКА бие Берое, което според мен ще се случи, а Левски спре Лудогорец, ще стане много интересно. Но, нищо няма да е решено. Има преки мачове, две дербита между ЦСКА и Левски. В тази първа шестица всеки един мач е интересен, защото никой няма гарантирани точки.

- Кой е големият плюс за ЦСКА в битката за титлата?

- Това, че Лудогорец не е постоянен. В момента ЦСКА има добра атмосфера, отборът действа със самочувствие. Бе спечелен дуелът за Купата на България. Няма да е изненада, ако ЦСКА стане шампион. Лудогорец все пак има лек превес, заради качеството на своя състав. Но с верните фенове зад гърба си ЦСКА може да постигне големи неща.

- А Левски има ли шанс за първото място, все пак ако бие Лудогорец ще е само на 3 точки от върха?

- Много трудно. Там има големи промени на всички нива. За следващия сезон - да, ще имат шанс. Но сега не. Два отбора трудно се преборват. Един - да, например ЦСКА може да изпревари Лудогорец, но Левски да изпревари и двата, не виждам как ще стане.

- Какво промени Любо Пенев в ЦСКА?

- Той направи това, което трябва. Любо е на своето място на „Българска армия", феновете го харесват. Реално той преобрази отбора. Наясно е с всичко. За съжаление ЦСКА изпусна много точки през есенния полусезон. Тогава отборът бе по-добър, там беше и Кирил Десподов. С него ЦСКА можеше да завърши 2018 г. като лидер в класирането и сега вместо червените да гонят Лудогорец, щеше да е обратното. Почти съм сигурен, че ако ЦСКА бе влязъл като лидер тази пролет, щеше да стане много по-лесно шампион.

- Мнението ви за Нестор Ел Маестро?

- Не искам да го коментирам. Хем е колега, хем е по-добре нищо да не казвам за него. То се виждаше по играта на ЦСКА каква работа е свършил. Всичко е объркано при него. Само ще кажа, че ако той си беше тръгнал по-рано, ЦСКА със сигурност щеше да шампион.

- Люпко Петрович е съветник на „Българска армия"...

- Люпко всички го знаем кой е. Той е добър приятел с Гриша Ганчев, винаги може да помогне. Знае и разбира футбола.

- Кой футболист от ЦСКА бихте отличил?

- В настоящия тим на ЦСКА има много добри футболисти, но няма такъв на нивото на Кирил Десподов. Той остави доста силно впечатление с играта си. Истината е, че в момента Любо направи здрав отбор с голям колектив. Няма един футболист, който да изпъква. Веднъж блести Тиаго, веднъж Coy, веднъж Малинов.

- Изненада ли ви преминаването на Станислав Манолев в Лудогорец?

- Не знам каква е причината за това негово решение. Аз Манолев много го харесвам като футболист. С Литекс заедно спечелихме Купата на България, а именно той вкара гола на финала срещу Черно море. Направих го десен бек и му казах, че един ден ще играе в най-силните отбори. Така и стана - беше в ПСВ Айндховен, Фулъм, Динамо Москва. Според мен Манолев е един от най-добрите български футболисти през последните години. Изненада ме обаче, че от ЦСКА отиде в Лудогорец, но не знам как и защо. Той е добро момче, добър футболист. Странно ми е като цяло, че напусна ЦСКА. Ако беше освободен след края на сезона щеше да по-логично, но на полусезона... Има нещо, но не знам какво, изненадан съм, наистина.