Оптимизмът трябва да отстъпи място на реализма. След толкова дни, прекарани в този височинен пояс, е почти невъзможно човек да оцелее. Трябва да приемем, че по една или друга причина Боян вече е останал там, коментира алпинистът и планински спасител Красимир Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Невъзможно е да оцелеете толкова време в цепнатина без кислород, подчерта той и прибави диабета, от който страда изчезналият ни в Хималаите алпинист, и изключително ниската температура към обстоятелствата, които утежняват ситуацията.

"Боян направи нещо, което малко хора са успели да постигнат", подчерта той и добави, че трябва да се отдаде дължимото на институциите в България, Китай и Непал, които по думите му доста бързо са се организирали за спасителна операция.

Алпинистът Елисавета Първанова се съгласи, че обстановката е много тревожна. По думите ѝ опасностите по терена към върха са много - лавинната опасност, големите цепнатини...

"Опасностите присъстват и по време на слизането. Самият факт, че спасителната акция продължава, че са намерени тези предмети, дават някаква надежда", отбеляза тя.

Припомняме, че вчера спасители намериха инсулина на Боян Петров и една от тениските му. Жената до алпиниста Радослава Ненова призова спасителите да не продължават търсенето му до върха, но в интервю за Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян настояха издирването да продължи. Двете жени вярват, че той все още е жив.

"Боян Петров обедини българския народ в съпричастността си и подкрепата. Той е един син на България, но вече на Европа, Азия и целия свят. Всички медии съобщават новини около спасителната акция. Светът се интересува и работи заедно", каза още Елисавета Първанова.

Организаторът на експедицията Деян Петков обяви в телефонен разговор пред Bulgaria ON AIR, че екипите няма да продължат търсенето на Боян до върха.

"Още вчера стана ясно, че наземният екип няма да отиде до върха. Считаме, че е безсмислено да се ходи по-нататък", посочи той и добави, че са набелязани други места по-надолу, където търсенето ще продължи.

В момента времето не е подходящо за хеликоптерите. Последният ден в търсенето ще дойде с края на хубавото време след 1-2 дни, стана ясно още от думите му.