Спасителните операции по въздух и земя във връзка с издирването на Боян Петров вървят към своя край, съобщи екипът на алпиниста в България.

Днес след като китайското правителство удължи с още един ден срока на хеликоптерите да летят в района на връх Шишапангма, времето отново беше решаващ фактор и въпреки, че хеликоптерите чакаха в готовност още от 6 ч. сутринта, подходящ прозорец за излитане така и не се отвори, се посочва в съобщението.

На практика това значи прекратяване на спасителната мисия по въздух, отбелязва "Дневник". Наземната издирвателна мисия от непалски шерпи и китайски спасители също върви към своя завършек, казва екипът на алпиниста.

Припомня, че в неделя китайските спасители са тръгнали от лагер 3 към върха, но под върха са принудени от обилно натрупалия сняг и заледени участъци да преустановят и започнат изтегляне надолу.

На връщане към базовия лагер ще бъдат проверени наново всички възможни места и лагери и едва тогава ще бъде обявен край на спасителната мисия.

За съжаление прогнозата за времето в следващите няколко дни е за сериозно влошаване и силни ветрове, което е основната пречка както пред акцията по въздух, така и по земя, допълва екипът.

Дори италианската експедиция на Шиша Пангма е притисната от лошото време да тръгне към базовия лагер. Това са съобщили самите участници в нея, с които е успял да разговаря Деян Петков от екипа на българския алпинист. 

Екипът е посъветвал това да направят и участващите в издирването, за да не пострадат заради отново влошаващото се време. Дадени са им указания да проверят определени точки и под Лагер 1 за следи от Боян Петров.