Екипът на Боян Петров е поискал да се прекрати издирването на алпиниста, защото не вижда вече смисъл в това и не иска да се застрашава животът на участващите в акцията. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков.

Друг член на екипа - Кирил Петков, който е на място, е съобщил това на началника на лагера, който координира операцията. Това е лагер, разположен в близост до базовия под Шиша Пангма.

В крайна сметка обаче кога ще бъде обявен официално край на издирването решава ръководството на китайския екип, който участва в него.

Днес един от хеликоптерите от Непал е успял да направи полет към базовия лагер и после до височина от 7400 м под връх Шиша Пангма (8027 м). Времето е слънчево и е позволило добре да се огледа теренът. Това се разбира от пост във "Фейсбук" на Кирил Петков. Той и още един член от екипа на Боян Петров са били на борда на хеликоптера.

Следи от Боян Петров не са открити. "За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено", пише Петков. От думите му се разбира, че този полет е платен от приятели на алпиниста.

Ето и целия му текст: "Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!"

Боян Петров е в неизвестност от 3 май по данни на други алпинисти в базовия лагер на Шиша Пангма. За властите в Китай той е изчезнал от 5 май.