Тази нощ в 4 часа и 9 минути българско време алпинистът Атанас Скатов се изкачи на 13-тия по височина връх на планетата - Гашербрум 2.

Гашербрум 2, наречен още от Томас Монтгомъри К4, е с височина от 8035 метра. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай. Той е третият най-висок връх от масива Гашербрум.

Така сезон 2019 се превръща в най-силния за Скатов, след като той има изкачени три осемхилядника в рамките на последните два месеца.

На 15 май българинът успя да изкатери връх Канчендзьонга, третият по височина връх на планетата от 8586 метра. На 12 юли той стъпи и на връх Гашербрум 1 (8080 метра) и само след 2 дни почивка на базов лагер (5050 метра) се отправи към деветия в колекцията си осемхилядници връх - Гашербрум 2. 

С това си постижение той се превръща в първия българин, успял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за рекордното време от 6 дни. 

В групата на участвалите в изкачването са още представители от Италия, Полша, Китай и Непал. В момента те се придвижват към лагер 3 на 7300 метра. 

"През цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки. Продължаваме надолу като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина", сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха.

Преодоляването на този връх е част от проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход, който Атанас Скатов започна през 2015 година.

За 5 години оттогава това е деветият му успешен връх, който той добави към вече изкачените - връх Манаслу (2015), връх Аннапурна, връх Макалу (2016), връх Лхотце и връх Еверест (2017), връх Чо Ойо (2018) и връх Канчендзьонга и Гашербрум 1 (2019).

До завършването на проекта остава да се изкачат още върховете - връх Нанга Парбат, връх Броуд Пик, връх Шиша Пангма, връх К2 и връх Дхаулагири.

Целта на алпиниста е да стане първият българин, окичил се с Хималайската корона и първият веган в света с това постижение.