Световното първенство по плуване в Южна Корея започна със скандал, белязал финала на 400 метра свободен стил при мъжете.  Абсолютният фаворит в дисциплината Сун Ян от Китай спечели своята четвърта световна титла и оправда очакванията, но след състезанието се разрази скандал, след като неговият подгласник Мак Хортън от Австралия отказа да се качи на подиума.

Около китаеца има съмнения за използване на допинг, като в момента дори тече разследване. Няколко месеца преди световното първенство китаецът не беше открит в дома си, като е трябвало да даде проба в период без състезания. Въпреки, че е бил предупреден Сун Ян не е бил на адреса си, а няколко дни не вдигал и телефона си.

Международната федерация по плувни спортове (FINA) реши да не го наказва, а само го порица, което разгневи много от конкурентите му. Самият Хортън го нарече "допингиран безсрамник". През 2014 г. той изтърпя тримесечна санкция от китайската федерация, след като даде положителна проба за стимуланта триметазидин.

"Нямам проблем с това, че не се качи на подиума заради мен. Ако не ме уважава не ме интересува, но той не уважава целия китайски народ по този начин, това е неприемливо", каза китаецът, цитиран от "Дневник".

Сун Ян и Хортън са големите съперници в дисциплината 400 метра, след като китаецът доминира на световните първенства от 2013 г. насам. Австралиецът е олимпийски шампион от Рио Де Жанейро. Китайският плувец е още шампион на 200, 800 и 1500 метра, като е считан за един от най-универсалните плувци в свободния стил след Йън Торп.