Себастиан Фетел е загубил цели 63 точки заради свои грешки от началото на сезона, изчислиха анализаторите във Формула 1. 

За мнозина инцидентът между него и Люис Хамилтън на Монца в неделя отново се дължи на негова лоша преценка, а преди това допусна неточности в Баку, Франция и Австрия, но най-фрапиращата бе в Германия, където от първа позиция се блъсна в стената и отпадна. 

В резултат Фетел изостава на 30 точки от Люис Хамилтън в битката за титлата и то при положение, че от доста време Ферари са считани за по-силни от Мерцедес. 

Случилото се в Италия доведе до нови коментари, че германския пилот не може да се справи с напрежението и допуска неточности, когато е под натиск. Комуникацията му с отбора доказва това в определени момент, като Скудерията също трябва да поеме част от вината. 

В събота, когата остана втори в квалификацията, Себ реагира доста разочаровано след това, а впоследствие призна, че сам е допуснал грешки. Първа позиция на старта със сигурност щеше да го постави в съвсем друго положение и състезанието едва ли щеше са завърши с катастрофа за Ферари.