Себастиан Фетел с Ферари спечели първия си полпозишън за сезона, след като триумфира в квалификацията преди Гран При на Канада. 

В последната секунда германецът изпревари с около 2 десети Люис Хамилтън с Мерцедес, който водеше до последно, но ще се задоволи с място на първа редица. Това е първа победа за Фетел в квалификация от юли миналата година в Германия. 

Шарл Льоклер с втория автомобил на Ферари остана трети, а Дани Рикардо неочаквано зае мястото до него на втора редица. 

Фетел и Льоклер бяха най-бързи в първата фаза, като разликата между тях бе едва 0.014. С още 0.015 назад бе Валтери Ботас, а Хамилтън бе с малко над 3 десети изоставане. Напред не успяха да преминат доста изненадвако Серхио Перес с Рейсинг Пойнт и Кими Райконен с Алфа Ромео, Ланс Строл с другия автомобил на Рейсинг Пойнт и разбира се Джордж Ръсел и Роберт Кубица с Уилямс. 

Във втората фаза фаворитите от Мерцедес и Ферари излязоха в началото със средно твърдите гуми – медиум с идеята да преминат с тях в Q3 и да стартират в утрешното състезание, което и стана. 

Макс Верстапен също опита подобно нещо, но се оказа, че няма да може да преодолее втората фаза и трябваше да се върне с най-меките гуми. Това направиха и фаворитите, но по-скоро, за да се застраховат. 

Буквално в последната секунда на сесията Кевин Магнусен с Хаас се удари в стената на шампионите, след това и в другата стена, което означаваше, че бързите обиколки приключват и Верстапен се оказа прецакан и ще стартира 11-и. След него останаха Дани Квят, Антонио Джовинаци, Алекс Албън и Ромен Грожан.  

Квалификацията бе забавена с около 25 минути, докато се разчисти трасето, а и домакините не се справиха особено бързо с отстраняването на колата на Магнусен от пистата. 

В третата фаза при първите бързи обиколки Хамилтън бе по-бърз с почти 2 десети от Фетел. Ботас пък се завъртя, но без да се удари, но унищожи гумите и загуби време. 

До последно изглеждаше, че Хамилтън ще спечели, след като подобри още малко от времето си, но Фетел направи невероятна обиколка и отмъкна първото място. Ботас остана едва 6-и, след като бе изпреварен и от Пиер Гасли. След тях се подредиха Нико Хюлкенберг, пилотите на Макларън Ландо Норис и Карлос Сайнц и Кевин Магнусен, който естествено не стартира, след като разби колата си. Състезанието е утре от 21:10.