Шарл Льоклер и желанието му бързо да се докаже във Ферари, са били в основата на проблемите на Скудерията през сезона, обяви бившият световен шампион Жак Вилньов. 

Младокът направи отлична кампания, но влезе в конфликт със  Себастиан Фетел, който първоначално бе със статут на първи пилот. Това създаде сериозно напрежение и тимът загуби много точки заради тази вътрешна битка и лоши стратегически решения. 

„Ферари просто се разпадна през тази година. В един отбор страшно много неща зависят от пилотите, а в случая химията помежду им развали цялата атмосфера и баланс“ заяви Вилньов. 

„Ферари така и не каза на Льоклер: това е твоя първи сезон при нас и втора година във Формула 1, така че просто трупай опит и се учи от Фетел. Ако това бе станало, резултатите щяха да бъдат доста по-добри“ добави той. 

„Вместо това още от началото Льоклер действаше с нагласа, че ще покаже, че е бъдещето на тима, докато Фетел е миналото. Феновете и медиите го подкрепиха, което нарани Себастиан. За мен обаче, Шарл просто не бе готов за тази роля и това навреди на отбора. В дните на Ървайн и Барикело всичко бе пределно ясно и нещата се получаваха“ каза още Вилньов.