В персонален план Кристиано Роналдо е най-голямото предизвикателство за Макс Алегри. Треньорът на Ювентус винаги се е славил с изключителната си изобретателност, когато трябва да интегрира ново попълнение в идеално балансирания двигател на "бианконерите". Кедира като атакуващ халф, Пянич пред защитата, Дибала зад нападателя, Игуаин като фалшива деветка – това е краткият списък на находките на тактика от Ливорно. 

Не всички от тях бяха във възторг от идеите му, но в Ювентус е така. Има изградена пирамида на ценностите и в нея първото, второто и третото стъпало е отредено за клуба. Чак след това идва всичко останало, дори и най-големите звезди. Роналдо няма да промени тази йерархия, но изключителната му индивидуалност несъмнено ще даде отражение в спортно-технически план, с който Алегри ще трябва да се съобразява.

В момента Юве събра най-мощната атака от времето на Дел Пиеро, Трезеге и Ибрахимович. Това води нещата към 4-3-3, постройка създадена за висока преса, която би гарантирала тотална доминация над средняците в Серия "А". Нейните предимства са идеалният баланс в халфовата линия, осигуряван от Матюиди и Емре Джан и вариативността в атака и защита (Дъглас Коста – Манджукич, Жоао Кансело – Бардзали), която би позволила да се маневрира според характеристиките на съперника.

Очевидният минус са отсъствието на ярко изразен халф, който да атакува от втора позиция и относителната слабост на Дибала на фланга. В последните няколко сезона част от функциите на Кедира бяха да се включва от дълбочина, което доведе до добрата му резултатност. Същото се отнася за Джан, който е гласен за заместник на Сами. Алегри обмисля вариант и с Бернардески в халфовата линия.  Той ще добави скорост и нестандартни идеи, но пък работата му в дефанзивен план все още не е задоволителна срещу топ съперници. При 4-3-3 Дибала ще е по-скоро фалшиво крило и ще навлиза навътре  на терена като втори нападател. В този случай широчина на атаката ще трябва да осигуряват бековете – Кансело или Куадрадо.

По време на предсезонната подготовка Алегри активно отработваше постройката 4-4-2. При нея атаката е достатъчно вертикализирана и без вътрешните халфове, които само я подкрепят. Така Дибала ще действа отпред в двойка с Роналдо, както навремето Тевес и Мората. 4-2-3-1 е последният вариант, но именно с него Юве започна сезона срещу Киево. Той е предназначен за постоянен натиск над противниците, но е свързан с определени рискове в дефанзивен план при загуба на топката.

Алегри обаче може да жонглира с трите си основни хода по време на мачове, използвайки поливалентността на Кансело и Куадрадо, които могат да изпълняват много роли. Ролята на Бернардески също ще се засили спрямо миналата година. Това не го прави автоматично титуляр, но треньорът високи цени интелекта му. Завръщането на Бонучи също е важен детайл. Лео е безупречен при изнасянето на топката. Това ще позволи на Пянич да се изтегли по-напред и допълнително да подпомага атаката, използвайки прецизния си удар от дистанция.

Алегри надали ще се върне към варианта с трима в защита, но ако иска допълнителна застраховка като десен бек ще действа Бардзали – по-дефанзивният и консервативен вариант от двамата. Това, което ще бъде най-характерно за новия Юве е максималната гъвкавост. Роналдо, Дибала, Маджукич, също така Бернардески, Дъглас Коста и Куадрадо постоянно ще сменят позициите си, пише "Меридиан мач". Кристиано най-често ще завършва атаките заради качествата си, но не и заради статуса си. Той няма да прима балерината, около която се върти всичко. Както беше в Реал Мадрид. Но влиянието му на игра пак ще бъде съществено.  С него Юве ще е по-агресивен, по-бърз и по-резултатен, но сърцевината ще остане същата – рационалност и нищо друго.

Юве с 4-3-3:

Вратар: Счесни

Защита: Кансело, Бонучи, Киелини, Сандро

Халфове: Матюиди, Пянич, Джан

Нападатели: Коста, Дибала, Роналдо

Юве с 4-4-2:

Вратар: Счесни

Защита: Бардзали, Бонучи, Киелини, Сандро

Халфове: Бернардески, Джан, Пянич, Коста

Нападатели: Роналдо, Дибала

Юве с 4-2-3-1:

Вратар: Счесни

Защита: Кансело, Бонучи, Киелини, Сандро

Халфове: Кедира, Пянич, Бернардески

Нападатели: Роналдо, Дибала, Манджукич