Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Красимир Лаков, който анализира сезона на Борусия Дортмунд до момента.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Вестфалци направиха добри трансфери на сравнително ниски за днешния пазар цени в лицето на Торган Азар, който дойде от Борусия Мьонхенгладбах за около 25 милиона евро, от Байер Леверкузен пък дойде Юлиан Брант, който пристигна също за 25 милиона евро. Oбратно в Дортмунд дойде и световният шампион с Германия от 2014 година Матс Хумелс срещу рекордните за клуба 30.5 милиона евро. Oт Xoфенхайм акостира стабилно представящия се за тима ляв бек Нико Шулц, за когото бяха платени 25 милиона евро. 

Жълто-черните започнаха сезона обещаващо с победа за суперкупата с 2:0 срещу основния си конкурент в последните години Байерн Мюнхен, прословутите фенове на дортмундци бяха гладни за успехи и трофеи, а този глад беше още по-силен след миналогодишния провал, въпреки стабилната си преднина на върха по Коледа. А очакванията им за сезона се засилиха още повече, след като с попадения на Пако Алкасер и Джейдън Санчо любимците им вдигнаха трофея за суперкупата. 

Началото на сезона и в Бундеслигата беше обещаващо след разгром над Аугсбург с 5:1 на „Сигнал Идуна Парк“, като преди това жълто-черните прогресираха и за купата след успех с 2:0 срещу третодивизионния Юрдинген, а доброто представяне продължи и срещу Кьолн, където добрата серия донесе успех с 3:1 в гостуването. И така до злополучната среща с един от аутсайдерите в дивизията, новакът Унион Берлин, изглежда, че и дортмундци подцениха опонента и заслужено загубиха с 1:3. 

Пако Алкасер обаче започна от там, откъдето завърши миналия сезон и наниза 4 попадения в първите 3 срещи в Бундеслигата. Последва пауза за националните отбори, която се отрази позитивно на Борусия Дортмунд и в първия мач след паузата те разгромиха Леверкузен с 4:0 у дома, последва силен мач в Шампионската лига срещу Барселона отново у дома, където жълто-черните изпуснаха блаугранас след серия от пропуски включително и от дузпа на капитана Марко Ройс. 

Неприятните равенства, в които вестфалци изпускат победа, обаче продължиха и срещу Айнтрахт Франкфурт, като на „Комерцбанк-арена“ жълто-черните изпуснаха победата след автогол на Томас Дилейни в 88-та минута. Серията от равенства продължи и у дома срещу Вердер Бремен. След 2:2 дортмундци отново изпуснаха трите точки въпреки по-добрата си игра. 

Равенствата за рурци приключиха на чешка земя срещу коравия домакин Славия Прага и макар отсъствието на Алкасер да се усещаше в офанзивен план, в лицето на Ашраф Хакими се появи неочакван голмайстор, който с двете си попадения осигури комфортна победа за отбора във втория кръг на Шампионската лига. 

За тяхно съжаление равенствата в Бундеслигата продължиха и във Фрайбург след 2:2 и нов късен автогол този път дело на Мануел Аканжи. Серията от равенства се дължеше най-вече на отсъствието на Пако Алкасер, което принуждаваше треньора Люсиен Фавр да играе без чист нападател, като най-често на върха на атаката заставаше Марио Гьотце или Марко Ройс. 

Основна движеща сила на тима бе Джейдън Санчо, като силно в халфовата линия се представяше Аксел Витсел, много добро представяне отбелязваше и каращият втори сезон под наем в Дортмунд Ашраф Хакими. Серията от последователни равенства отдалечи жълто-черните от първото място, а временен лидер бяха съименниците им от Мьонхенгладбах, които бяха и следващия опонент. 

Въпреки моментната форма на двата тима вестфалци бяха фаворити на букмейкарите и това се оправда - дербито на двете Борусии се оцвети в жълто-черно след гол на Марко Ройс. За съжаление на дортмундските фенове радостта бе кратка и след ново слабо представяне, този път в Милано срещу Интер и загуба с 0:2 продължаването към елиминациите на ШЛ беше под сериозна въпросителна. 

След незадоволителното представяне в Шампионска Лига последва горещото Рурско дерби, което обаче завърши без попадения, но гелзенкирхенци бяха по-добрия тим и повече заслужаваха трите точки.  Дортмундци обаче прогресираха напред за купата на страна след нов успех над Мьонхенгладбах с 2:1 след пълен обрат в рамките на 3 минути между 77-та и 80-тата. 

Последва успех и за първенство у дома срещу Волфсбург с класическото 3:0, което даде поводи за оптимизъм за феновете, а и за Люсиен Фавр, чиито стол беше сериозно разклатен след слабата форма на отбора. А у феновете разочарованието беше заменено от надежда след един от мачовете на 2019-та, в който Борусия Дортмунд губеше у дома на почивката от Интер с 0:2, а евентуална загуба щеше да отреже пътя на немския тим напред към елиминациите. 

Само че след феноменално второ полувреме и три безответни гола, оставиха шансовете на жълто-черните живи, а в последствие те се възползваха и продължиха напред именно за сметка на италианския гранд. И след като отмина еуфорията от този мач, беше време за първия за сезона Der Klassiker, на „Алианц Арена“ , тъй-като дортмундци нямат победа на този стадион от 2014-та година насам.

Логично шампионите бяха фаворит и с право, тъй като за пореден път жълто-черните не показаха това, на което са способни на гости на Байерн и заслужено загубиха с 0:4. За вестфалци последва нов крах - равенство 3:3 с последния Падерборн, при положение, че домакините изоставаха с 0:3 на почивката, след което дойде загуба и от Барселона в Шампионската Лига, което означаваше, че съдбата им не е в собствени ръце в последния кръг. 

До зимната пауза оставаха 5 срещи в първенството и една в ШЛ. Положението не беше розово, а оставането на старши треньорът беше под сериозен въпрос. Все пак последва добра серия от успехи срещу Херта в Берлин с 2:1 и 5:0 вкъщи срещу Фортуна Дюселдорф. Изпълнена бе и важната цел, да се продължи към елиминациите на ШЛ и това се случи след домакински успех над Славия Прага с 2:1 и победата на Барселона над Интер. 

Последва разгром над Майнц в гостуване с 4:0 и нови изпуснати точки след равенство с Лайпциг - първият полусезон завърши разочароващо след загуба от Хофенхайм с 1:2. След края на първия полусезон в Дортмунд се стигна до извода, че без чист нападател, ще е доста трудно за отбора да се бори за титлата. 

Новите попълнения Торган Азар и Юлиан Брант показаха качествата си и бързо си спечелиха места в стартовия състав на Люсиен Фавр, същото се отнася и за Хумелс, но не такова е положението с Нико Шулц, който като че ли не успя да свикне с очакванията в голям отбор като Борусия Дортмунд и не успя да покаже качествата си. 

Пако Алкасер започна добре сезона, но поради контузии не успя да допринесе достатъчно. И така в Дортмунд започнаха да се оглеждат за нов нападател, а славата им, че налагат млади играчи сериозно допринесе за намирането на такъв. 

Заблестелият по-рано през сезона с екипа РБ Залцбург Ерлинг Холанд беше сериозно искан от Мачестър Юнайтед и Ювентус, но той предпочете да заиграе на „Сигнал Идуна Парк“ и така срещу 20 милиона евро трансферът беше осъществен. След продажбата на Юлиан Вайгл, на негово място беше привлечен Емре Джан. Много сериозно впечатление през първия полусезон направиха Джейдън Санчо и Ашраф Хакими, които бяха едни от най-важните фигури за клуба до тук през сезона. 

Идването на Ерлинг Холанд в тима обнадежди жълто-черните фенове, тъй като липсата на чист централен нападател, заради контузиите на Алкасер заедно с липсата на стабилност в защита бяха сред основните фактори за по-скоро разочароващото представяне през първия полусезон. В неговия край пък треньорът Люсиен Фавр, пристъпи към смяна на схемата от 4-2-3-1 към такава с трима защитници. 

Вестфалци започнаха ударно новия полусезон, след като Холанд влезе от скамейката в дебюта си и наниза хеттрик във вратата на Аугсбург, с който донесе крайния успех с 5:3. Последва победа у дома с 5:1 над Кьолн и още един домакински успех с 5:0 над Унион Берлин като отмъщение за загубата по-рано през сезона. 

Равносметката за Ерлинг Холанд след първите му три мача за клуба бяха 7 попадения - рекорд в Бундеслигата. За дортмундския тим, обаче предстоеше рязка среща с действителността примесена с дежа вю и отпадане от Вердер Бремен на 1/8-финалите за купата на Германия с 2:3. Холанд отново успя да се разпише, но този път това беше недостатъчно и въпреки красивото попадение на 16-годишния Джовани Рейна вестфалици напуснаха надпреварата. 

В Бундеслигата жълто-черните загубиха наглед спечелен мач, след като допуснаха обрат в рамките на две минути и загубиха на гости на Байер Леверкузен с 3:4. Последва разгромна победа над Айнтрахт Франкфурт с 4:0 у дома. 

В Шампионската Лига тимът от Дортмунд трябваше да се срещне с ПСЖ. Парижани трябваше да оправдаят сериозни очаквания след провалите през последните години в Шампионска Лига. Срещата в Германия принадлежеше на Холанд, който реализира и двете попадения за жълто-черните, голът на Неймар между тях обаче, даде предимство на ПСЖ, което в последствие се оказа решаващо. Все пак победата в първата среща принадлежеше на немския тим след 2:1. 

В Бундеслигата бяха записани успехи с 2:0 като гости в Бремен и с 1:0 у дома срещу Фрайбург.  Много важен успех беше реализиран и в дербито на двете Борусии, спечелено от жълто-черната с 2:1, с което (след равенството на РБ Лайпциг) Борусия Дортмунд се завърна на второто място на 4 точки зад лидера Байерн, запазвайки шансовете си за титлата. Това за сега се оказва и последният мач на вестфалци в Бундеслигата. 

В Шампионската Лига предстоеше реванш срещу ПСЖ в Париж, който беше игран пред празни трибуни. Немският тим, обаче излезе предпазливо и плахо, като още на почивката резултатът вече беше 2:0 в полза на домакините. Недостатъчно атакуващата игра на дортмундци през второто полувреме не успя да им донесе гол и така те напуснаха надпреварата. Това се оказа и последният мач за дортмундския отбор преди прекратяването на всички големи първенства. Интригата в Бундеслигата обаче все още е жива, като има още доста кръгове до края, в които жълто-черните ще продължат борбата с шампиона Байерн, когато и да се поднови шампионатът.

Красимир Лаков, специално за Gol.bg