Още по темата

 

България най-вероятно ще въведе системата за видеоарбитри (VAR) нейната мобилна версия, която действа в Полша.

Там закупиха 6 микробуса с необходимата апаратура, като всеки от тях струваше 1 милион евро.

В България са необходими 4 при сегашната система на първенството, защото няма по повече от два мача на ден.

Експерти от световната централата ФИФА и IFAB (Международния борд по правилата във футбола) са у нас за специален двудневен семинар, на който бяха обсъдени възможностите и действията, които следва да предприеме БФС по проекта.

Тибо Найсен (IFAB), Михаел Бьослер (“Обучение на съдии”, ФИФА) и Бхавешан Мооргхен (“Иновации и технологии”, ФИФА) разясниха детайлно ходовете за въвеждане на VAR и запознаха българския екип с условията, на които трябва да отговаря проектът.

Подробно дискутирани бяха изискванията за обучението на съдиите за работа със системата, изискванията за избора на техника и използване на технологията, условията, на които българските стадиони трябва да отговарят, и критериите, които БФС трябва да спази, за да получи финално одобрение за използването на VAR.

Първата среща по проекта ще бъде последвана от изготвяне на план, в който ще бъдат заложени конкретни срокове, разпределение на функции и отговорности.

Разработката ще бъде регулярно съгласувана и консултирана с експертите на международните футболни институции. Амбицията на БФС е системата да бъде използвана за първи път в плейофната фаза на Първа лига през 2021 година.

В момента вече има и три оферти за системата, които са получени в БФС, пише "24 часа"

Първо обаче трябва да бъде изработен план за това какво ни трябва, за да се избере точната.

Вероятно в крайна сметка ще бъде избран този, който е най-добър във финансово отношение, защото ще се търсят и пари за покупката.